pondělí
15. července 2024
svátek slaví Jindřich
© banner



Kasteláni hlásí rekordní sezonu a lákají na Královský advent

ČR: Cestu na hrady, zámky a další objekty ve správě Národního památkového ústavu si do půlky listopadu našlo více než pět milionů návštěvníků. Ty přitahuje jak Lucemburský rok, tak i pestrost další nabídky českých, moravských a slezských památek. Sezona 2016 se tak zapíše jako zatím nejúspěšnější od vzniku České republiky. Pomyslnou magickou pětimilionovou hranici se podařilo na hradech a zámcích překonat již v září, v roce 2015 s tímto číslem přitom kasteláni sezonu zakončovali. Počet návštěv do konce letošního října pak činí 5,4 milionů.

Autor článku: 
Mgr. Jan Cieslar

„Zažíváme skutečně mimořádnou sezonu, která jen potvrzuje trendy z minulých let. Ke konci října hlásí památky o pět set tisíc návštěvníků více než loni a předpokládáme, že do konce roku by mohla i díky bohaté adventní a vánoční nabídce padnout hranice pěti a půl milionu vydaných vstupenek. Některé památky budou otevřeny dokonce i na Štědrý den či na Silvestra,“ říká generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Vyšší návštěvnost na méně známých památkách

Nejvyšší návštěvnost mají již tradičně zámky Český Krumlov a Lednice, které patří na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO a přitahují kromě domácích i množství i zahraničních návštěvníků. „Zámek Lednice i českokrumlovský areál navštívilo letos již přes čtyři sta tisíc lidí. Čtvrtmilionovou návštěvnost mají zatím Hluboká a Karlštejn, přes sto tisíc návštěvníků mají Kroměříž, Konopiště, Valtice, Bouzov, Pernštejn, Sychrov, Kuks nebo Trosky,“ uvádí Rudolf Pohl, náměstek pro správu památkových objektů. Na Konopišti se přitom podařilo vyrovnat pořádáním speciálních večerních prohlídek počáteční 30% propad návštěvnosti způsobený opravami příjezdové silnice.
Přízeň návštěvníků ale zdaleka není soustředěna jen na ty nejznámější památky. Vyšší návštěvnost totiž zaznamenala absolutní většina objektů ve správě NPÚ bez ohledu na velikost, známost či dostupnost.
„Za růstem návštěvnosti stojí několik faktorů. Těší nás, že mnoho lidí před zahraniční cestou upřednostňuje objevování domácích památek. Svoji roli pak samozřejmě hraje i bezpečnostní situace ve světě a vnímání České republiky jako jedné z nejbezpečnějších destinací. Nesmíme však opomenout, že památky ve správě NPÚ nabízejí stále lepší programy a postupně se zlepšuje i stav jednotlivých hradů a zámků ať už pomocí velkých investic či prostřednictvím postupných menších etap obnovy. Důležitý je také inovativní přístup jednotlivých kastelánů,“ upozorňuje generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

 

Národní památkový ústav zve návštěvníky na více než 100 akcí spojených s Královským adventem.

Více zjistíte v přiložené TZ.

Královský advent na hradech a zámcích: https://www.npu.cz/cs/planujete-vylet/16-kralovsky-advent
Zimní návštěvní dobu na objektech ve správě NPÚ: https://www.npu.cz/cs/planujete-vylet/zimni-obdobi

Mgr. Jan Cieslar
tiskový mluvčí
Valdštejnské nám. 3/162
118 01 Praha 1 – Malá Strana
T.:  +420 257 010 206
M.: +420 724 511 225
E.:  cieslar.jan@npu.cz

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Známe výsledky letošního ročníku Ceny Hereditas obligat, kterou Královéhradecký kraj udílí za obnovu a záchranu architektonického dědictví na svém území. Odborná porota letos z 12 nominací vybrala opravu zámeckého areálu Karlova Koruna či bývalého vodojemu, restaurování historicky cenných náhrobků a cenu za popularizaci památkové péče získal Jiří Němeček.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
15.07.2024

ČR: V Poslanecké sněmovně tento týden v prvním čtení prošla novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, zkráceně novela zákona o audiovizi. Vláda ji schválila koncem června. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025. Hlavními změnami, které přináší, jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
12.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024