pondělí
15. července 2024
svátek slaví Jindřich
© Titulní strana celobarevné vázané publikace



Vyšla kniha o Jizerce a Smědavě

LIBERECKÝ KRAJ: Jizerka a Smědava patří k turisticky nejnavštěvovanějším místům Jizerských hor. Zná je prakticky každý, ale o jejich historii a osudech lidí, kteří zde žili, ví jen málokdo. Přitom sama Jizerka už prožila tolik převratných změn. Vystřídali se zde hledači drahých kamenů, dřevaři, pak zapomenutou samotu zachvátil sklářský boom, který, jak rychle přišel, tak také odešel, a obyvatele začal opět živit les a nově i turistika. Sotva se samota stala samosprávnou obcí, přišla válka, odsun a následný úpadek. 

Autor článku: 
Roman Karpaš

Roman Karpaš a kol.: Jizerka – Smědava  

Teprve po změně politických poměrů nastaly lepší časy a v hodině dvanácté se podařilo mnohé zachránit. Jizerka je dnes krásnější a upravenější než kdy jindy. Jasně to dokládá srovnání s reprodukovanými historickými fotografiemi. Je to už ale jiná Jizerka, než jakou znají pamětníci. Daní za její obrození je zvýšený turistický ruch. Nemohlo to dopadnout jinak, vždyť ubytovací a stravovací služby už jsou to jediné, co zdejším lidem jako možnost obživy zůstalo. Ale i tento druh podnikání by měl mít své meze, aby půvaby, kterými Jizerka přes všechny změny stále ještě oplývá, jednou zcela nepřekryl tupý byznys. K pochopení výjimečnosti tohoto místa by měla přispět i tato kniha. Nové a z valné většiny dosud nepublikované poznatky dávají nahlédnout do dramatických dějin osady. Každodenní život přibližují vzpomínky pamětníků. Nechybějí ani vyloženě dobrodružné příběhy.

Podařilo se shromáždit i mimořádně rozsáhlý obrazový materiál. Je až neuvěřitelné, že o dvou samotách ukrytých v srdci hor existuje tolik historických poznatků, že vydaly na velkou knihu. I to potvrzuje výjimečnost obou míst. Každý milovník kraje a Jizerských hor zvlášť by si tak zde měl najít to své.

Zveme vás na křest knihy, který proběhne 9. listopadu 2016 od 18.30 v Experimentálním studiu v Lidových sadech Liberec S předstihem informujeme, že na tomtéž místě ve stejnou hodinu proběhne 6. prosince křest knihy Siegfrieda Weisse Pohoří bez hranic.

Akce proběhne ve středu 9. 11. od 18.30 v Experimentálním studiu v libereckých Lidových sadech na uvítání nové knihy o Jizerce a Smědavě. Jako obvykle nebude chybět soutěž o knihu i možnost zakoupení publikací z Nakladatelství RK za výhodné ceny. 

Autorem celobarevné vázané publikace velkého formátu 23 × 32 cm, 192 stran je Roman Karpaš.

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Známe výsledky letošního ročníku Ceny Hereditas obligat, kterou Královéhradecký kraj udílí za obnovu a záchranu architektonického dědictví na svém území. Odborná porota letos z 12 nominací vybrala opravu zámeckého areálu Karlova Koruna či bývalého vodojemu, restaurování historicky cenných náhrobků a cenu za popularizaci památkové péče získal Jiří Němeček.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
15.07.2024

ČR: V Poslanecké sněmovně tento týden v prvním čtení prošla novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, zkráceně novela zákona o audiovizi. Vláda ji schválila koncem června. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025. Hlavními změnami, které přináší, jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
12.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024