pondělí
16. září 2024
svátek slaví Ludmila
© Pozvánka na křest



Knihy o Beskydech

ČELADNÁ: Počátkem minulého století, přesněji v roce 1903, založili čeladenští, kunčičtí a ostravští podnikatelé „Okrašlovací spolek pro Velké Kunčice, Čeladnou a okolí“. Prvním předsedou spolku byl MUDr. Jan May, zakladatel čeladenských lázní Skalka (dnes Beskydské rehabilitační centrum). V roce 2010 byla činnost spolku obnovena pod názvem „Okrašlovací spolek Rozhledna“. Jedním z dlouhodobých cílů spolku je naplnění vize jeho prvního předsedy MUDr. Jana Maye, aby byla na Skalce, nejvyšším vrcholu Ondřejníka, postavena rozhledna. 

Autor článku: 
Jiří Andrle

V roce 2012 vznikl v debatě účastníků jedné vlastivědné přednášky, které jedenkrát za měsíc spolek organizuje již pět let, námět na možné zpracování nevšední vlastivědné publikace, týkající se Beskyd a obcí z okolí Ondřejníku, Lysé, Radhoště a dalších beskydských velikánů. A tak postupně vznikl tým, který dnes čítá desítky spolupracovníků, fotografů, spoluautorů a také šiřitelů později vzniklých publikací. A již v prosinci 2013 v Beskydském rehabilitačním centru slavnostně pokřtili knihu „Cestami lesními od Lysé až po Radhošť“. Byla velice rychle rozebrána a stovky zájemců si doslova vynutily dotisk další tisícovky výtisků, které vyšly v červenci 2015.
Kniha provádí čtenáře cestami lesními a všímá si málo známých přírodních jevů a lidských stop v beskydské přírodě. Občas zabrousí i do zajímavé historie obcí tří okresů – Frýdek-Místek, Nový Jičín a Vsetín.
O rok později byla v listopadu 2014 pokřtěna v čeladenské restauraci Golf další kniha s názvem „Osady a samoty Zadních hor v historii a v obrazech“. Měla o 100 stran více než kniha předchozí a věnovala se především oblasti za beskydskými tisícovkami směrem na Slovensko, byla během několika měsíců rozebrána. Obě knihy obsahují také značné množství kvalitních černobílých i barevných fotografií.
V listopadu 2O15 byla pokřtěna třetí kniha s názvem „O lidech v Beskydech a o pozoruhodných památkách a přírodních zajímavostech I“. Oblast Beskyd je pozoruhodně bohatá na stovky osudů velice zajímavých lidí, zrovna tak oplývá řadou památek a přírodních zajímavostí, které jsou málo známé. Ona římská jednička v názvu značí, že v listopadu 2016 vyjde její druhý díl, neboť by se do té první nevešly všechny zajímavé příhody ze života těch, kteří zde v minulosti byli jakousi „solí země“.
Knihy jsou formátu A4, mají tvrdé desky, objevné texty, nádherný fotografický obsah barevných i historických snímků na křídovém papíře.

O knihu „O lidech“ je značný zájem, avšak stále je pro zájemce ještě k dispozici. Má neuvěřitelných 496 stran, je formátu A4, barevná ve tvrdých deskách a plná zajímavých (nejen přírodních) fotografií. Vydavatel ji přihlásil do soutěže „O nejkrásnější českou knihu 2015“. I když je jasné, že venkovská kniha těžko uspěje ve velké (zejména pražské) konkurenci, nebude se jistě mezi knihami v soutěži cítit jako chudá příbuzná – naopak zatím slyšíme na její adresu samou chválu. A pracuje se pilně na jejím druhém dílu se stejným názvem, pouze s římskou dvojkou. Měla by vyjít 19. listopadu 2016.

Knihy jsou cenově velice dostupné, protože členové spolku a jejich příznivci si je distribuují a rozesílají vlastními silami a současně tyto aktivity podporují i vedení obcí z okolí.

 

Kontakt a objednávky:
Okrašlovací spolek Rozhledna, Čeladná 42, 739 12 Čeladná
E-mail: ondrejnikrozhledna@seznam.cz; Tel.: +420 724 100 646BESKYDECH

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

HRADEC KRÁLOVÉ: Všichni určitě sledujete nepříznivou meteorologickou situaci, která je příčinou rušení a přesunu mnoha akcí. I my jako organizátoři akce Spray ´n´ chill, která měla proběhnout na mostu U Soutoku, jsme museli významně zasáhnout do programu. Vzhledem k programu a možnostem našich hostů jsme se rozhodli zítřejší večerní program zachovat a drobně rozšířit.

Program u mostu se pro tento týden ruší. Venkovní část akce chceme přesunout na pokud možno co nejbližší termín.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

OSTRAVA: Dovolujeme si vám oznámit, že kvůli očekávaným až extrémním srážkám a silnému větru jsme nuceni přesunout letošní Festival dřeva, Den v lese v Bělském lese v Ostravě ze soboty 14. 9. 2024 na sobotu 28. 9. 2024. Program i čas konání akce, zůstávají beze změny, viz níže.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

ČR: Vybrali jste. Soutěž veřejných sbírek MÁME VYBRÁNO má své vítěze. V kategorii Cena veřejnosti bodovaly stavební úpravy na zámku Plumlov, finančně nejúspěšnější je sbírka na odlití zvonů do kostela v Městě Touškov. Akci tradičně pořádá Institut pro památky a kulturu.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
16.09.2024

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024