pondělí
15. července 2024
svátek slaví Jindřich
© Logo NPÚ



Památkáři vycházejí vstříc neslyšícím

KRAJ VYSOČINA: Během letošní návštěvnické sezóny připravil Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Telči, pro neslyšící spoluobčany průvodce několika památkovými objekty v Kraji Vysočina a v Jihočeském kraji. Tablety s videonahrávkami ve znakovém jazyce jsou pro neslyšící, kromě psaného slova, další příležitostí jak poznat krásu a půvab našeho kulturního dědictví. Využít je mohou na státních zámcích v Náměšti nad Oslavou, Jaroměřicích nad Rokytnou a na Červené Lhotě.

Základem nově vytvořených průvodců pro neslyšící jsou videonahrávky ve znakovém jazyce vložené do tabletů, které budou k dispozici na pokladnách vybraných památkových objektů. Soubor krátkých filmů byl natáčen vždy v autentickém prostředí, tedy v daném sále či pokoji, a umožňuje tak neslyšícímu návštěvníkovi se rychleji zorientovat v prostoru a lépe si užít prohlídku samotnou.

„Jakmile přijde neslyšící návštěvník na pokladnu daného památkového objektu, bude mu nabídnut vedle psaného textu i tablet,a on s ním může absolvovat běžnou návštěvnickou trasu za doprovodu videonahrávky ve znakovém jazyce,“ upřesňuje ředitelka územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Telči Martina Indrová.

Tento pilotní projekt připravilo metodické centrum pro vzdělávání (Národního památkového ústavu) v Telči a jedná se o další aktivitu v rámci zastřešujícího vzdělávacího projektu Památky nás baví. Národní památkový ústav se edukačním aktivitám na památkových objektech věnuje dlouhodobě. V loňském roce vydal soubor pěti metodik, z nichž jedna je věnována právě návštěvníkům památkových objektů se specifickými potřebami.

Zkušenost v používání tabletů pro neslyšící má Národní památkový ústav také v Kroměřížských historických zahradách. Daří se mu zpřístupňovat památky zahradního umění osobám se zdravotním znevýhodněním. Metodické centrum zahradní kultury Národního památkového ústavu v Kroměříži vytvořilo průvodce kroměřížskou Květnou zahradou pro neslyšící - tablet s videonahrávkami ve znakovém jazyce -  již v roce 2015.

 

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Telči, je jedním ze čtrnácti krajských pracovišť NPÚ. Jeho úkolem je naplňovat v Kraji Vysočina poslání odborné instituce památkové péče dané zákonem o státní památkové péči, např. zpracovávat odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, poskytovat konzultace a odbornou pomoc vlastníkům kulturních památek při jejich obnovách a sledovat stav památkového fondu na území kraje. Pracoviště v Telči také zpracovává návrhy na prohlašování věcí či objektů za kulturní památky a podílí se následně na jejich evidenci. Spravuje dokumentační sbírky plánů, fotografií a dalších odborných podkladů ke kulturním památkám, vede veřejně přístupnou knihovnu, vydává sborník Památky Vysočiny, organizuje cyklus přednášek Rodinné stříbro – Památky kolem nás a provádí archeologické průzkumy.

Od 1. ledna 2015 působí při územním odborném pracovišti v Telči metodické centrum pro vzdělávání, které se zaměřuje na tvorbu edukačních programů a vzdělávání v památkové péči. Další informace najdete na www.npu-telc.cz.

 

Kontakt:

PhDr. Martina Indrová, ředitelka, NPÚ ÚOP v Telči,  567 213 116, 725 590 598, e-mail: indrova.martina@npu.cz
Ilona Ampapová, prezentace a práce s veřejností, NPÚ ÚOP v Telči, 567 213 116, 724 663 511, e-mail: ampapova.ilona@npu.cz

 

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Známe výsledky letošního ročníku Ceny Hereditas obligat, kterou Královéhradecký kraj udílí za obnovu a záchranu architektonického dědictví na svém území. Odborná porota letos z 12 nominací vybrala opravu zámeckého areálu Karlova Koruna či bývalého vodojemu, restaurování historicky cenných náhrobků a cenu za popularizaci památkové péče získal Jiří Němeček.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
15.07.2024

ČR: V Poslanecké sněmovně tento týden v prvním čtení prošla novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, zkráceně novela zákona o audiovizi. Vláda ji schválila koncem června. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025. Hlavními změnami, které přináší, jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
12.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024