pondělí
15. července 2024
svátek slaví Jindřich
Ilustrační foto
© http://www.kr-ustecky.cz/



Ústecký kraj se otevírá filmařům

ÚSTECÝ KRAJ: V zahraničí jsou velmi rozšířené filmové kanceláře a už i v Čechách se tato aktivita, která je ideálním nástrojem propagace jednotlivých atraktivních míst v krajích, postupně stává stále více vyhledávanou alternativou, jak do regionu nalákat filmaře. Filmové kanceláře se tak stávají vstupní bránou do regionu. Pro Ústecký kraj je to jedinečná možnost jak filmovému průmyslu nabídnout zajímavé lokace.

Autor článku: 
luk

Tento projekt, který pro jednotlivé kraje znamená jak přísun finančních prostředků, tak hlavně podporu turistického ruchu, míří i do severních Čech. Nejen pro domácí, ale i světové filmaře se tak otevře i Ústecký kraj.

 

Filmová kancelář Ústeckého kraje zajistí spolupráci a pomoc filmovým štábům, produkcím, lokačním manažerům a dalším filmovým profesionálům. Filmová kancelář, jejíž činnost bude zajištovat oddělení cestovního ruchu krajského úřadu, zabezpečí komunikaci s regionálními úřady a subjekty a podporu při zajištění povolení k natáčení, zorientování se v možnostech a podmínkách natáčení v regionu, doporučení a zajištění kontaktů na místní dodavatele - ubytovací a stravovací služby, produkční agentury, dopravní podniky, příspěvkové organizace kraje, náboru epizodních rolí a komparzu, a řadu ostatních náležitostí dle individuálních podmínek, potřeb a možností. „Jako jeden z regionálních partnerů Czech Film Commission, se kterou pravidelně konzultujeme činnosti naší kanceláře, máme dobré povědomí o možných potřebách filmových štábů a jsme připraveni usnadnit jim natáčení v našem kraji,“ vyjádřil se radní pro oblast zahraničních vztahů, cestovního ruchu a regionálního rozvoje Jan Szántó. „Postupně budujeme síť měst, obcí, institucí i soukromých subjektů, které jsou vůči audiovizuálním produkcím vstřícné,“ dodal Szántó.

Filmový průmysl nabízí jedinečnou příležitost pro rozvoj regionů z marketingového a ekonomického hlediska. Filmové štáby v daných regionech utrácí nemalé prostředky za služby při samotné realizaci filmu, zaměstnávají řadu místních obyvatel, využívají stravovací a ubytovací zařízení, rozvíjí cestovní ruch, zintenzivňují identifikaci místních obyvatel s jejich regionem.

Jedním z počinů vznikající regionální filmové kanceláře v Ústeckém kraji je výpomoc se seriálem natáčeným v koprodukci s Českou televizí s pracovním názvem „Svět pod hlavou“. Natáčet se bude v Ústí nad Labem ve dnech 13. - 21. srpna 2016. 

 

ZDROJ

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Známe výsledky letošního ročníku Ceny Hereditas obligat, kterou Královéhradecký kraj udílí za obnovu a záchranu architektonického dědictví na svém území. Odborná porota letos z 12 nominací vybrala opravu zámeckého areálu Karlova Koruna či bývalého vodojemu, restaurování historicky cenných náhrobků a cenu za popularizaci památkové péče získal Jiří Němeček.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
15.07.2024

ČR: V Poslanecké sněmovně tento týden v prvním čtení prošla novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, zkráceně novela zákona o audiovizi. Vláda ji schválila koncem června. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025. Hlavními změnami, které přináší, jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
12.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024