pondělí
15. července 2024
svátek slaví Jindřich
Ilustrační foto
© Archiv pořadatele



Parním vlakem za Antonínem Dvořákem

NELAHOZEVES/PRAHA: Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha se i letos vydává den před svým slavnostním zahájením na objevnou výpravu Po stopách Antonína Dvořáka. Tentokrát zve své příznivce v neděli 4. září na cestu historickým vlakem s parní lokomotivou do Dvořákovy rodné Nelahozevsi, kde se slavný skladatel před 175 lety 8. září narodil a prožil prvních dvanáct let svého života. 

Kroky návštěvníků povedou do skladatelova rodného domu i kostelíku svatého Ondřeje, kde na kůru, ještě velmi mladý, Dvořák hrával na housle. V programu nechybí ani zastavení na Zámku Nelahozeves, kde se uskuteční koncert v podání našich předních klavíristů Ivo Kahánka a Davida Marečka. Pořadatelé Dvořákovy Prahy nalezli inspiraci v programu koncertu, který se uskutečnil tamtéž roku 1889 za Dvořákovy osobní účasti, a stejně jako tehdy zazní několik Dvořákových děl pro čtyřruční klavír: 1. Slovanská rapsodie, Slovanský tanec č. 8, Valčík A dur č. 1 a ouvertura k Tylu Můj domov. A jako obvykle je pro účastníky připraven i zasvěcený výklad festivalového muzikologa dr. Davida Beveridge.

Vstupenky v ceně 290 Kč (včetně dopravy) jsou v prodeji na www.dvorarkovapraha.cz.

Program v Nelahozevsi začíná v 11.00. Parní vlak bude vyjíždět z Masarykova nádrží v Praze a bude se vracet tamtéž.

Název obce Nelahozeves, nevelké vísky nedaleko Kralup nad Vltavou, by zcela jistě nikdy nepronikl za hranice českých zemí nebýt skutečnosti, že se právě zde 8. září 1841 narodil jeden z nejvýznamnějších světových skladatelů Antonín Dvořák. Pro skladatelovu pozdější závratnou uměleckou dráhu však byly klíčové zejména první hudební podněty, které získával právě v Nelahozevsi. Produkce venkovských „muzik“ v hostinci jeho rodičů, hra jeho otce na citeru, zpěv dělníků z Itálie, kteří se tehdy podíleli na stavbě železnice, hudba při mších v kostele sv. Ondřeje a inspirativní osobnost místního kantora-hudebníka Josefa Spitze, to vše tvořilo podhoubí, z nějž později vzklíčil Dvořákův bohatý umělecký odkaz. 

 

Víc v příloze

 

Silvie Marková
Public Relations

Akademie klasické hudby o. p. s., Palackého 1/740, 110 00 Prague 1, Czech Republic
M: +420 604 748 699
E-mail: press@dvorakovapraha.cz
 www.dvorakovapraha.cz

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Známe výsledky letošního ročníku Ceny Hereditas obligat, kterou Královéhradecký kraj udílí za obnovu a záchranu architektonického dědictví na svém území. Odborná porota letos z 12 nominací vybrala opravu zámeckého areálu Karlova Koruna či bývalého vodojemu, restaurování historicky cenných náhrobků a cenu za popularizaci památkové péče získal Jiří Němeček.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
15.07.2024

ČR: V Poslanecké sněmovně tento týden v prvním čtení prošla novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, zkráceně novela zákona o audiovizi. Vláda ji schválila koncem června. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025. Hlavními změnami, které přináší, jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
12.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024