pondělí
15. července 2024
svátek slaví Jindřich
V Muzeu Rolling Stones zaplesá srdce každého fanouška
© Jana Vančatová



Nové Muzeum Rolling Stones

BUDYŠÍN: Srdce každého fanouška zaplesá při návštěvě jedné z největších soukromých sbírek o Rolling Stones zapsané v německé Guinessově knize rekordů. Muzeum bylo otevřeno na konci roku 2015, pouhých 35 km od českých hranic, v saském Budyšíně, téměř symbolicky v roce 25. výročí jejich 1. koncertu v Praze. Škoda, že tuto výstavu již nemůže navštívit jeden z jejich největších českých fanoušků, bývalý prezident Václav Havel.

Autor článku: 
Jana Vančatová

Zakladatel skupiny Keith Richards ve své knize Život uvádí: „Na konci turné Steel Wheels v roce 1990 jsme osvobodili Prahu, nebo aspoň takový to byl pocit. Hráli jsme tam krátce potom, co revoluce ukončila komunistický režim. Byli jsme rádi, že jsme byli u toho a byl jsem také hrdý, že jsem se setkal s tehdejším prezidentem Václavem Havlem.“ Mezi kapelou a Havlem vzniklo přátelství, které vyústilo v příležitostné setkávání a vzájemnou úctu. I když se traduje, že Stones do Prahy pozval poprvé Václav Havel, bylo tomu naopak, Mick Jagger mu osobně napsal, že si ho jako člověka velmi váží a rádi by u nás vystupovali. A tak 18. srpna 1990 si na Strahovském stadionu koncert spolu s V. Havlem užívalo více než sto tisíc nadšených fandů. Pak se ještě do České republiky Rolling Stones vrátili čtyřikrát. Vzhledem k tomu, že opět vystupují, je přáním všech příznivců, aby se ještě jednou v Čechách zastavili.

Než se tak stane, fanouškovská srdce mohou zaplesat v budyšínské expozici Olafa Böhmeho ve Stone Pavilonu.

Olaf je opravdu jejich skalním fanouškem, dokonce i na snubním prstenu má vyryto jméno své druhé životní lásky: Rolling Stones. Vlastní přes 20 000 novinových článků, navštívil více než stovku koncertů v 21 různých zemích, společně s Gerdem Coordesem napsal o světoznámé skupině čtyři knihy.
V roce 2010 otevřel své první Stones muzeum v Putzkau nedaleko Bischofswerdy. Třípokojový byt věnoval své milované skupině. Jenže po několika letech začala sbírka praskat ve švech. A tak díky dohodě o spolupráci s budyšínským turistickým infocentrem byla koncem roku 2015 sbírka přemístěna do prostor bývalého autosalonu - dnešního Stones Pavillonu - nedaleko středu města.
Naleznete zde vše, co s kapelou souvisí: části garderoby Keitha Richardse a Micka Jaggera, paličky Charlieho Wattse, fotografie, suvenýry, desky – zlaté i platinové, jejich přebaly i s originálními autogramy, nesčetné plakáty, novinové články, časopisy, hrací jukebox s jejich hity, poštovní známky a mnoho dalšího... Olaf nevynechá žádné turné, shromažďuje z jejich průběhu materiály, články i zmínky o všech zajímavých událostech, které jeho celoživotní idoly provázejí.
Ostatně termíny koncertů, významných událostí i křtů alb – to vše zná padesátník Böehme nazpaměť. Poprvé živě viděl Rolling Stones 23. května 1990 v Hannoveru. O tři dny později již ujížděl vlakem navštívit další koncert do Frankfurtu nad Mohanem, pražský také nevynechal. První desku držel ve svých rukou ještě o osm let dříve. Hudbou a především jedinečnými „týpky“ byl fascinován.
„Jako mladí jsme byli rebelové. Hudba byla v dobách NDR jediným ventilem, kterým se mohla upustit pára“, vysvětluje Olaf. „Zatímco pozvat dívku na poslech Beatles nepředstavovalo žádný problém, poprvé pozvat domů návštěvu na poslech Micka Jaggera se nesetkávalo s velkým pochopením. Ostatní muzikanti byli milí chlapci, Stones znepokojovali skandály, nebyli tak přitažliví,” usmívá se Böehme.
You Can't Always Get What You Want, Paint It Black nebo Satisfaction byly písně jeho mládí. „Stones jsou pro mě kusem života, díky kterému zůstávám stále mladý,” dodává Boehme, který si stále udržuje vizáž dlouhovlasého rock´n rollového fanouška.

Největší sbírku v Německu shromažďuje od roku 1982. Dostal se i do německé Guinessovy knihy rekordů. Aby se i další fanoušci mohli těšit z jeho výjimečné záliby, rozhodl se přemístit svou sbírku do větších prostor v Budyšíně, kde mají návštěvníci mnohem lepší komfort než v jeho původním malém bytovém muzeu. Navštívit výstavu můžete celoročně kdykoliv, po předchozí domluvě v budyšínském infocentru, rozhodně stojí za pozornost. 

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Známe výsledky letošního ročníku Ceny Hereditas obligat, kterou Královéhradecký kraj udílí za obnovu a záchranu architektonického dědictví na svém území. Odborná porota letos z 12 nominací vybrala opravu zámeckého areálu Karlova Koruna či bývalého vodojemu, restaurování historicky cenných náhrobků a cenu za popularizaci památkové péče získal Jiří Němeček.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
15.07.2024

ČR: V Poslanecké sněmovně tento týden v prvním čtení prošla novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, zkráceně novela zákona o audiovizi. Vláda ji schválila koncem června. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025. Hlavními změnami, které přináší, jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
12.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024