pondělí
15. července 2024
svátek slaví Jindřich
© Dana Ehlová



Dobruška a Opočno společně v rámci mikroregionu Rodný kraj Františka Kupky

DOBRUŠKA/OPOČNO: Společná kniha Stručné dějiny Dobrušska a Opočenska, společné noviny pro návštěvníky mikroregionu Rodný kraj Františka Kupky pro rok 2016, společné zahájení letní turistické sezóny - to jsou základní atributy nově nastartované spolupráce měst Dobrušky a Opočna.

 

Autor článku: 
Dana Ehlová

Nedávno vydaná, zajímavě zpracovaná a bohatě ilustrovaná kniha Stručné dějiny Dobrušska a Opočenska se 24. června dočkala dokonce dvojího křtu za účasti autorského týmu a vydavatele, a to jak v Opočně, tak v Dobrušce, a navíc se stala základem scénáře symbolického zahájení letní turistické sezóny v tomto regionu, které se v tento den uskutečnilo v Opočně a Dobrušce.
Hostitelkou představitelů měst a obcí z blízkého i širšího okolí, pracovníků kultury i cestovního ruchu byla nejprve starostka Šárka Škrabalová, v Dobrušce převzal žezlo starosta Petr Lžíčař. Přítomní velice ocenili snahu organizátorů, tedy měst Opočna a Dobrušky, spojit své síly, která se projevovala v každém okamžiku. Akce měla invenci, ale také spád a vtip - pomyslnou roli průvodců „převzaly“ dva historické objekty, provázející čtenáře na stránkách knihy. Radniční věž z Dobrušky a Baštecká brána z Opočna. 
Účastníci se netajili nadšením z neobvyklé dramaturgie, na které se podíleli Jiří Králíček ze spolku Abakus a principál Divadélka Na štaflích Zdeněk Zahradník (první z Opočna, druhý z Dobrušky), a velice dobře se bavili při putování historickou částí Opočna se zastávkami u rodného domu stavitele varhan Emanuela Štěpána Petra, hudební vzpomínce na Maxmiliána Otta, rytíře z Ottenfeldu, zdejšího rodáka, který stál v čele nevyšší c. k. dvorské poštovní správy, a pak u ruiny Baštecké brány. Ta před očima účastníků nejenže povstala, ale dokonce se u ní objevil malý Frantík Kupků, bosý a ještě vůbec netušící, jak obrovskou cenu budou mít v 21. století jeho obrazy. 
Opočenská část zahájení turistické sezóny se uzavřela na Kupkově náměstí. Nejprve vzpomínkou u záhonu, nově osázeném starodávnými růžemi a pojmenovaném po Bohumilu Vallovi, posledním knížecím zahradníkovi, jenž dlouhá léta pečoval o zámecký park. Přítomna byla i Ivana Šafářová, dcera zahradníka a také hraběnka Kristina Colloredo Mansfeldová, která při srdečném setkání ocenila snahu obou měst, když podotkla: „Je dobře, že na sebe přestávají žárlit a chtějí spolupracovat.“  Prohlídkou galerie na chodníku věnované parku, výročí dvě stě let založení opočenského Rudolfova údolí a knížecím zahradníkům se hosté s Opočnem rozloučili a přesunuli se za druhým průvodcem - radniční věží do Dobrušky.
Za nimi po zatím nedokončené cyklostezce, která by ale už v závěru letošního roku měla také obě města spojit, dorazily na kole i pilíře Baštecké brány. Vzápětí poté se na radnici otevřela dvě okna a začalo „apoštolské“ představování osobností, spojených buď s Opočnem, nebo Dobruškou. Nebylo jich však dvanáct, ale o jednu míň. Pozoruhodné defilé totiž zakončil František Kupka. Zatímco v Opočně se narodil, v Dobrušce strávil své dětství a mládí. Komu tedy patří víc? I takové otázky donedávna padaly… Od 24. června je konečně jasné, že patří oběma městům stejně a nerozdílně.
A proto v roce 2017, kdy od smrti světoznámého malíře uplyne šedesát let, budou Dobruška a Opočno v rámci mikroregionu Rodný kraj Františka Kupky vzpomínat společně. To deklarovali oba starostové v reprezentačních prostorách radnice, kde jsou umístěny malířovy vzácné prvotiny a kde zápisem do pamětních knih akce vyvrcholila. 
Zahájená spolupráce prospěje jistě lepšímu zviditelnění obou měst i celého mikroregionu, pojmenovaného po světoznámém malíři, jehož kulaté výročí si v příštím roce „ve velkém“ připomene nejen Francie, kde vytvořil většinu ze svých, dnes vysoce ceněných obrazů, a Česká republika, ale jistě i další místa a kulturní instituce ve světě.  

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Známe výsledky letošního ročníku Ceny Hereditas obligat, kterou Královéhradecký kraj udílí za obnovu a záchranu architektonického dědictví na svém území. Odborná porota letos z 12 nominací vybrala opravu zámeckého areálu Karlova Koruna či bývalého vodojemu, restaurování historicky cenných náhrobků a cenu za popularizaci památkové péče získal Jiří Němeček.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
15.07.2024

ČR: V Poslanecké sněmovně tento týden v prvním čtení prošla novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, zkráceně novela zákona o audiovizi. Vláda ji schválila koncem června. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025. Hlavními změnami, které přináší, jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
12.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024