pondělí
16. září 2024
svátek slaví Ludmila
© www.kr-vysocina.cz



Pouliční knihovna znovu našla místo na nádvoří zámku v Třebíči

TŘEBÍČ: Nádvoří třebíčského zámku opět oživuje pouliční knihovna, neboli knihobudka. Na vybrané místo ji nainstalovalo Muzeum Vysočiny Třebíč při příležitosti zahájení 21. ročníku veletrhu muzeí ČR koncem května. V minulosti už byla na nádvoří podobná knihovna zapůjčena a novinka se setkala s velkým zájmem, proto tady knihobudka zůstane už natrvalo. 

Autor článku: 
luk

„Podobné aktivity velmi vítám. V dnešní uspěchané době je jakákoliv podpora četby příznivým krokem a knihobudka na nádvoří zámku může ještě více zpříjemnit čas turistů strávený ve městě plném obdivuhodných památek, uvedla radní Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Marie Kružíková.

Jedná se o typ bezplatné veřejné knihovny, kde si lidé mohou vzít, půjčit nebo volně vyměnit přečtené a „nepotřebné“ knihy. Knihovnička je umístěna v klidné odpočinkové zóně vybavené lavičkami v těsném sousedství zámeckého parku, tedy v prostoru, který je pro četbu a setkávání nejen nad knížkou ideální. Pouliční muzejní knihovna je otevřena 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, přístupná komukoli a kdykoli, bez poplatků nebo registrace, bez omezení výpůjční lhůtou.
Muzejní knihobudka od výrobce Revyko je prosklená skříň z nerezového plechu, v níž uložené knihy neutrpí nepřízní počasí, může být proto používána celoročně. První knihy zajistilo muzeum z vlastních zdrojů, o další obsah se už postarají čtenáři sami. Každý může do knihovny přispět knížkami, které mu doma přebývají.

„Už loňské dočasné umístění uliční knihovny na nádvoří zámku přijala třebíčská veřejnost s mimořádným zájmem,“ konstatoval ředitel Muzea Vysočiny Třebíč Jaroslav Martínek. „Když jsme na podzim zapůjčenou knihovnu vrátili zpět, dostalo se nám řady dotazů od místních, ve kterých jednomyslně zněly žádosti o její navrácení. Po takto pozitivní zkušenosti se nám knihovní vitrínu podařilo do stejného prostoru letos vrátit, a to již natrvalo. Věřím proto, že tato ve světě běžná a oblíbená služba si v Třebíči opět najde své příznivce,“ uzavřel ředitel Jaroslav Martínek.

Venkovní knihovna prověří všeobecný respekt k veřejnému prostoru a kulturním hodnotám, které knihy, byť opotřebované používáním, představují.

 

ZDROJ

 

 

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

HRADEC KRÁLOVÉ: Všichni určitě sledujete nepříznivou meteorologickou situaci, která je příčinou rušení a přesunu mnoha akcí. I my jako organizátoři akce Spray ´n´ chill, která měla proběhnout na mostu U Soutoku, jsme museli významně zasáhnout do programu. Vzhledem k programu a možnostem našich hostů jsme se rozhodli zítřejší večerní program zachovat a drobně rozšířit.

Program u mostu se pro tento týden ruší. Venkovní část akce chceme přesunout na pokud možno co nejbližší termín.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

OSTRAVA: Dovolujeme si vám oznámit, že kvůli očekávaným až extrémním srážkám a silnému větru jsme nuceni přesunout letošní Festival dřeva, Den v lese v Bělském lese v Ostravě ze soboty 14. 9. 2024 na sobotu 28. 9. 2024. Program i čas konání akce, zůstávají beze změny, viz níže.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

ČR: Vybrali jste. Soutěž veřejných sbírek MÁME VYBRÁNO má své vítěze. V kategorii Cena veřejnosti bodovaly stavební úpravy na zámku Plumlov, finančně nejúspěšnější je sbírka na odlití zvonů do kostela v Městě Touškov. Akci tradičně pořádá Institut pro památky a kulturu.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
16.09.2024

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024