neděle
14. července 2024
svátek slaví Karolína
Děti zaujaté tvorbou
© Veronika Polnická



JIHOČESKÝ KOMPAS 2016

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Letošní osmý ročník oblíbeného veletrhu cestovního ruchu Jihočeský kompas se koná ve dnech 28. – 29. dubna 2016 již tradičně v prostorách českobudějovického kulturního domu Metropol.  Po celé dva dny je pro návštěvníky veletrhu naplánovaný bohatý kulturní program v jehož rámci se prezentuje na sto vystavovatelů, kteří představují různé instituce spojené se sektorem cestovního ruchu.

Autor článku: 
Veronika Polnická

Mezi ně patří například města Jihočeského kraje ( České Budějovice, Třeboň, Prachatice, Dačice či Slavonice a mnoho dalších) spolu s nimi se zde na veletrhu prezentují kulturní organizace Jihočeského kraje jako Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, Prácheňské muzeum v Písku, Alšova jihočeská galerie nebo ZOO v Hluboké nad Vltavou a další.

Čestným hostem veletrhu byl hned první zahajovací den nejznámější český rybář Jakub Vágner, který se s posluchači podělil o své bohaté dobrodužné zážitky z cest.

Na své si na veletrhu cestovního ruchu přijdou i nejmenší účastníci, pro které si kulturní organizace Jihočeského kraje připravily hrací koutek, kde mohou dát průchod své fantazii a vytvořit umělecká díla nebo si například zkusit divadelní líčení či se účastnit vědomostního kvízu a vyhrát zajímavé ceny, případně vybít přebytečnou energii ve sportovním koutku.
Například pracovníci edukačního oddělení Alšovy jihočeské galerie  se nechali inspirovat aktuálními výstavami a pro děti vymodelovali z přírodních materiálů (tedy pařezu) a rozličných druhů dřívek základní torzo sochy v duchu umělecké tvorby Zbyňka Sekala, a na nich je, aby  toto torzo dotvořily za pomoci základních pomůcek sochaře pracujícího se dřevem.  

Další aktivitou je vytvoření obrazu na prázdné plátno, kdy jako prvotní inspirace posloužila zmenšenina obrazu z nové stálé expozice v galerii na Hluboké nazvané MEZIPRŮZKUMY 1300 – 2016.

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V Poslanecké sněmovně tento týden v prvním čtení prošla novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, zkráceně novela zákona o audiovizi. Vláda ji schválila koncem června. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025. Hlavními změnami, které přináší, jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
12.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024