pondělí
26. srpna 2024
svátek slaví Luděk
© Logo kraje



Nenechte si ujít expozici s prohlídkou císařské koruny

 
LYSÁ NAD LABEM: Podobně jako řada letošních kulturních a společenských akcí, tak i expozice Středočeského kraje na výstavě Regiony České republiky 2016 bude ve znamení oslav 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV. Velkým lákadlem pro návštěvníky tu jistě bude možnost prohlédnout si unikátní repliku císařské koruny Svaté říše římské, jíž byl korunován i Karel IV. a kterou si před osmi lety nechal Středočeský kraj vyrobit.
od 21.04.2016 do 24.04.2016
Autor článku: 
Michaela Drobná

 

Výstava pod záštitou hejtmana Středočeského kraje Miloše Petery (ČSSD) se koná současně s výstavami Narcis 2016 a Elegance 2016 na Výstavišti Lysá nad Labem od 21. do 24. dubna.

„Věřím, že si všichni návštěvníci výstaviště v Lysé přijdou na své, ať již milovníci zahradničení, módy nebo právě historie, jejímuž slavnému období vlády Karla IV. jsme věnovali naši expozici. Ve Středočeském kraji tento významný panovník evropského formátu zanechal nesmazatelné stopy, například stavbou hradu Karlštejn nebo založením tradice českého vinařství. Náš kraj k oslavám výročí narození Karla IV. rád přispěje také zápůjčkami repliky císařské koruny na několik vybraných akcí,“ uvedl hejtman M. Petera.

Návštěvníci středočeské expozice, kteří se přijdou podívat na její otevření, budou moci přivítat Karla IV. a setkat se s historikem PhDr. Pavlem Fojtíkem, od kterého se dozví možná i něco nového o korunovačních klenotech a době panování Otce vlasti. Mnohé o korunovačních klenotech se zájemci dozví i v dalších dnech, kdy na toto téma bude vyprávět ředitel Regionálního muzea Kolín Mgr. Rišlink v rámci přednášky Karel IV. a koruna Svaté říše římské – císařská koruna. O víkendu se návštěvníci mohou těšit také na pravidelná divadelní představení s názvem Karel IV. a jeho doba.

Expozice Středočeského kraje však nebude žít jen historií. Po celou dobu mohou návštěvníci například ochutnávat regionální potraviny a vína, a to třeba i ze školního statku Mělník. 

 

Michaela Drobná
Tisková mluvčí Středočeského kraje

Středočeský kraj
Zborovská 11, 150 21 Praha 5
tel.: 257 280 102 fax: 257 280 332
mobil:  +420606097674 e-mail: drobna@kr-s.czpress@kr-s.cz
http://www.facebook.com/KrajskyUradStredoceskehoKraje

 

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Zdeněk Fryml, Jarmila Haldová, Monika Lemberková a Jana Hladíková získali titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, který udílí krajští radní za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj za předchozí kalendářní rok. Nově je ocenění udělováno také významným osobnostem dlouhodobě působících v oblasti tradiční lidové kultury.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Lidová kultura, Soutěže a festivaly
Co se děje
20.08.2024

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ZLÍN: Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně právě vydala ročenku Knihovny Zlínského kraje. Ta přináší přehled o činnosti veřejných knihoven, které působily v roce 2023 v našem kraji. Ohlédnutí za uplynulým rokem je pro knihovny velmi lichotivé, ukazuje opětovný nárůst zájmu o jejich služby, rostoucí počty čtenářů, návštěvníků, výpůjček i významné úspěchy na celorepublikové úrovni.

Zlínský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
26.08.2024