pondělí
26. srpna 2024
svátek slaví Luděk
Momentka z představení
© Gabriel Urbánek



Ochotníci z Načeradce představí v Benešově svoji zatím nejnáročnější hru

BENEŠOV, NAČERADEC: Benešovské Městské divadlo Na Poště bude v pátek 11. března patřit divadelním ochotníkům z nedalekého Načeradce. Ti zde od 19.30 hodin uvedou francouzskou komedii Monsieur Hamed, kterou režíroval Václav Prokop a Antonín Charvát.

Autor článku: 
Karel Souček

Premiéra hry Monsieur Hamed se uskutečnila 15. ledna 2016 a od té doby ji divadlo uvedlo třikrát. „Přípravy se rozjely loni v létě a zkoušky začaly v září. Trvaly čtyři měsíce a herci pilně zkoušeli dva dny v týdnu. Nejtěžší na této hře byla její samotná délka. Trvá přibližně dvě hodiny a je textově poměrně náročná, proto jsme museli sáhnout po ostré tužce a trochu ji zkrátit. K dobrému ztvárnění postavy ale nestačí jen nadrtit se text, musí se mu dát život, s čímž se všichni herci statečně poprali,“ pochvaluje si režisér a herec Václav Prokop.
Děj komedie se točí okolo profesora francouzštiny, který žije osamělým, nudným a stereotypním životem ve vile na předměstí. Jeho poklidný život se obrátí naruby ve chvíli, kdy ho jednoho večera zastaví červená na semaforu a do jeho života vstoupí prostitutky, pasáci a gangsteři s pochybnými kšefty. Profesorův dům se rázem stává hnízdem nejrůznějších druhů zločinu. To je výchozí situace hry.
„Monsieur Hamed je hrou s velikým potenciálem a byla to pro naše divadlo veliká výzva. Tato francouzská komedie se podle mého výrazně liší od komedií, které jsme v posledních letech hráli,“ vysvětluje výběr hry Václav Prokop, s čím souhlasí i kronikářka souboru a herečka Kateřina Dudová: „V posledních letech jsme uváděli hry psané pro amatérské soubory, ale Monsieur Hamed je už hra určená profesionálům.“

    Ochotnické divadlo v Načeradci má dlouhou tradici, která sahá do 17. století. „První opravdový ochotnický spolek založil roku 1849 básník, spisovatel, autor deklamovánek a humoresek a toho času syndikus na místním městském úřadě František Jaromír Rubeš. Během své existence se načeradecké divadlo dostalo do řady (nejen politických) problémů, ale vždy se dokázalo vzchopit a znovu rozžívat fiktivní životy mnoha rozmanitých postav,“ připomíná Kateřina Dudová.
Dnes ochotníci hrají na mnoha scénách Benešovska, mimo jiné ve Vlašimi, Radošovicích, Trhovém Štěpánově, Zdislavicích, Čechticích, Lukavci, Ostředku, Olbramovicích nebo Jankově. Vyjíždějí ale i mimo okres, pravidelně se účastní krajské postupové přehlídky Klicperovy divadelní dny v Sadské, loni hráli také v Radotíně či Žebráku.
 

A podle jakých kritérií vybírají hry do svého repertoáru? „Hlavní je, aby se jednalo o komedii, která by pobavila lidi, a kde by bylo hodně vtipných situací. Ale důležitá je i náročnost. Jsme sice jen ochotnické divadlo, ale to neznamená, že nechceme hrát náročné hry. Naopak, snažíme se stále zlepšovat a přibližovat profesionálům, takže i při výběru hry se postupně zvyšují nároky,“ zdůrazňuje Václav Prokop, který na 15. dubna chystá novou premiéru Gogolovy Ženitby v překladu Kateřiny Dudové.  

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Zdeněk Fryml, Jarmila Haldová, Monika Lemberková a Jana Hladíková získali titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, který udílí krajští radní za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj za předchozí kalendářní rok. Nově je ocenění udělováno také významným osobnostem dlouhodobě působících v oblasti tradiční lidové kultury.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Lidová kultura, Soutěže a festivaly
Co se děje
20.08.2024

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ZLÍN: Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně právě vydala ročenku Knihovny Zlínského kraje. Ta přináší přehled o činnosti veřejných knihoven, které působily v roce 2023 v našem kraji. Ohlédnutí za uplynulým rokem je pro knihovny velmi lichotivé, ukazuje opětovný nárůst zájmu o jejich služby, rostoucí počty čtenářů, návštěvníků, výpůjček i významné úspěchy na celorepublikové úrovni.

Zlínský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
26.08.2024