pondělí
26. srpna 2024
svátek slaví Luděk
© Logo Středočeského kraje



Evropské fondy by měly podpořit kulturní projekty v Hradeníně, Kouřimi a Lánech

STŘEDOČESKÝ KRAJ: Radní se v pondělí 8. února podrobněji zabývali projekty v oblasti kultury, které by měly být uskutečněny s využitím zdrojů Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Autor článku: 
Ing. Nicole Mertinová

„V současné době probíhají přípravné práce na depozitáři pro Středočeskou vědeckou knihovnu a depozitáři pro Muzeum Českého krasu v Berouně.  Dnes jsme probrali další tři projekty, kterými se chceme zabývat. A to rekonstrukcí tvrze v Hradeníně, kde by měly vzniknout expozice i depozitář, druhou etapou dostavby skanzenu v Kouřimi a novou expozicí T. G. Masaryka, která by měla být připravena při 100. výročí vzniku Československa,“ shrnul projekty radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek.

Rekonstrukce tvrze v Hradeníně řeší celkovou obnovu areálu, který se skládá z vlastní tvrze, obytného domu z 19. století a stodoly. Ve tvrzi a obytném domě budou vybudovány expozice o životním stylu drobné šlechty na venkově ve středověku a raném novověku, a o životě statkářských rodin na Kolínsku v 19. století. Bývalá stodola bude upravena na centrální depozitář Regionálního muzea v Kolíně s restaurátorskou dílnou. „Odhad ceny stavebních prací, zřízení centrálního depozitáře a vybudování expozic v areálu tvrze v Hradeníně dosahuje částky 59 milionů korun bez DPH,“ sdělil středočeský hejtman Miloš Petera.

Dostavba muzea lidových staveb v Kouřimi II. etapa je zaměřena na významné rozšíření expozice památek venkovské architektury, která přispěje ke koncepční transformaci muzea na „Muzeum české vesnice“, včetně zvýšení a zdokonalení nabídky služeb pro návštěvníky. „V rámci této etapy by mělo být postaveno třináct památek tradiční venkovské architektury, které představuje areál kostela se zvonicí a márnicí, dům vrchnostenské správy, větrný mlýn, čtyři obytné domy zemědělských usedlostí, dvě hospodářské budovy, domek s vesnickým obchodem a výklenková kaplička,“ přiblížil radní Štefek. Celek doplní vstupní budova do areálu muzea, která poskytne nezbytné zázemí provozu expozice a rozšíří nabídku služeb pro návštěvníky. Všechny památkové objekty budou vybaveny interiérovými expozicemi.  Odhad ceny stavebních prací a vybudování expozic v druhé etapě dostavby Muzea lidových staveb v Kouřimi dosahuje částky 99,5 milionu bez DPH.

Expozice s názvem „Odkaz T. G. Masaryka – 100 let Československa“ nově prezentuje osobnost T. G. Masaryka v Muzeu T. G. Masaryka v Lánech a obohacuje stávající expozice o interaktivní a multimediální prvky včetně audioprůvodce. Rámcový rozpočet činí 4 miliony korun bez DPH. „Projekty by mohly být realizovány v rámci Integrovaného operačního programu a žádosti do výzvy by měly být podány do konce července 2016. Spolufinancování kraje je ve výši 10 %, 5 % jde ze státního rozpočtu a 85 % z EU,“ doplnil hejtman Petera.

 

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Zdeněk Fryml, Jarmila Haldová, Monika Lemberková a Jana Hladíková získali titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, který udílí krajští radní za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj za předchozí kalendářní rok. Nově je ocenění udělováno také významným osobnostem dlouhodobě působících v oblasti tradiční lidové kultury.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Lidová kultura, Soutěže a festivaly
Co se děje
20.08.2024

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ZLÍN: Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně právě vydala ročenku Knihovny Zlínského kraje. Ta přináší přehled o činnosti veřejných knihoven, které působily v roce 2023 v našem kraji. Ohlédnutí za uplynulým rokem je pro knihovny velmi lichotivé, ukazuje opětovný nárůst zájmu o jejich služby, rostoucí počty čtenářů, návštěvníků, výpůjček i významné úspěchy na celorepublikové úrovni.

Zlínský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
26.08.2024