neděle
14. července 2024
svátek slaví Karolína
© JANDLOVÁ



Příběhy Romů

POLIČKA: Výstava Příběhy Romů vzešla ze spolupráce s Pontopolis z.s. a Muzeem romské kultury, s. p. o. v Brně, jejichž společným posláním je přinášet osvětu, porozumění a pochopení odlišných kultur, a pomoci tak ke vzájemné toleranci. Tomu by chtěla přispět rovněž připravovaná výstava, která bude ve výstavních sálech Centra B. Martinů k vidění do 10. 4. 2016.

od 06.02.2016 do 10.04.2016
09:00 - 16:00
Autor článku: 
cbm

​Vernisáž výstavy putovní verze stálé expozice Příběhy Romů se koná v sobotu 6. 2. od 14 h ve výstavních sálech Centra Bohuslava Martinů. Úvodní slovo pronese ředitelka Muzea romské kultury, s. p. o. paní PhDr. Jana Horváthová. Na vernisáži také vystoupí členové Světélka z.s. s romským etnickým souborem Sovnakune čhave pod vedením paní Heleny Kramčaninové z Vysokého Mýta a soubor Loli Ruža pod vedením Ivana Červeňáka z Luže s širokým repertoárem romských písní a tanců.

Výstava je rozdělena do tří tematicky provázaných celků. Romské dějiny a kulturu od svých počátků po současnost prezentuje panelová výstava Příběh Romů, která je putovní verzí stejnojmenné stálé expozice Muzea romské kultury, s. p. o. v Brně. Druhá část výstavy nás přenese do současnosti. Fotografie Petra Kadlece, Jana Langera a Oto Bundy nám zprostředkují současnou situaci Romů ve vyloučených lokalitách v Čechách a na Slovensku. Třetí část je výběrem portrétů z fotografické výstavy Roma Rising – Romské obrození, která představuje české občany – Romy, jimž se podařilo prosadit v majoritní společnosti. Autorem portrétů je americký fotograf Chad Evans Wyatt.

Putovní verze stálé expozice Příběh Romů ve svém úvodu přibližuje pravlast Romů – Indii a dále nastiňuje historický příchod Romů do Evropy. Obeznamuje s historickým procesem usazování Romů na našem území. Pojednává o osudech Romů za druhé světové války a zaměřuje se rovněž na poválečné dějiny Romů v Československu do roku 1989.

Na pozadí těchto historických událostí jsou představeny doklady hmotné i nehmotné kultury, tradic a způsobu života Romů v minulosti a to prostřednictvím trojrozměrných exponátů ze sbírek Muzea romské kultury, s. p. o. Pozornost je věnována tradičním řemeslům a profesím, ve kterých se Romové uplatňovali, a která byla předávána z generace na generaci. Jedná se především o tzv. kovozpracující řemesla (kovářství, kotlářství, zvonařství), výrobu ze dřeva, proutí, slámy či hlíny. Způsob odívání a zdobení byl specifickým projevem způsobu života a kultury Romů, a proto má na výstavě nezastupitelné místo. Pro nomádský způsob života byl typický kočovný vůz, který sloužil k přepravě, bydlení i uložení všeho potřebného, je proto také dominantou celé instalace.

Druhá část výstavy je věnovaná třem autorům, kteří ve svých fotografiích zachycují příběhy a osudy Romů v Čechách a na Slovensku. Zavedou nás do míst, o kterých téměř nikdo nechce vědět, a která jsou symbolem sociálního vyloučení, bídy a života bez perspektivy. Současně ale přiblíží hudební projekty spolku MIRET a Idy Kelarové, která se lidem v romských osadách věnuje a podporuje je humanitárně i umělecky.

Poslední část výstavy přináší výběr portrétních fotografií vzniklých v rámci projektu Roma Rising Romské obrození. Jedná se o umělecké portréty Romů, kteří svým vzděláním, prací, profesionalitou, posláním a životním stylem odporují silně zakořeněným stereotypům a otevírají tím cestu k porozumění a k úspěšnému začlenění romské menšiny do společnosti. Autorem portrétů je americký fotograf Chad Evans Wyatt.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V Poslanecké sněmovně tento týden v prvním čtení prošla novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, zkráceně novela zákona o audiovizi. Vláda ji schválila koncem června. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025. Hlavními změnami, které přináší, jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
12.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024