ČR: Po populární Kuchařce pro mého muže přichází autorka se základní kuchařkou pro mladé či začínající kuchaře. Kuchařka pro mého syna má za cíl přivést dospívající dítě do kuchyně i z jiných důvodů, než jsou zapečené tousty. Kniha nenásilnou a láskyplnou formou seznamuje kluky se základními postupy vaření, s vybavením kuchyně, snadnými osvědčenými recepty na polévky, hlavní jídla, saláty i dezerty. Čerpá především z italské, ale také francouzské, americké či asijské kuchyně a nezapomíná na stálice kuchyně české. Učí začínající kuchaře (děvčata nevyjímaje), jak mít z vaření a dobrého jídla radost, jak z přípravy jídla udělat zábavu, ale také jak mít v kuchyni čisto a pořádek.
Kniha obsahuje:
1. Co, jak a proč
2. Polévky, krémy a vývary
3. Těstoviny, noky, rýže a čočka
4. Maso a ryby
5. Street food – fast food
6. Saláty
7. Pomazánky a dipy
8. Snídaně, svačiny, smoothie
9. Muffiny, koláče, dezerty
10. Přílohy
Z úvodu knihy:
Milý Danieli,
tuto knihu jsem ti napsala pro radost. Pro radost, kterou máš,
když se ti daří a ty vidíš, že věci dávají smysl. Ale i pro radost, kterou
zažíváš společně s úlevným pochopením, že žádná frustrace netrvá
věčně a po každé noci vyjde slunce, byť to zní jako otřepané klišé.
A konečně a především pro trvalou radost z vaření, bez níž by
žádné dobré jídlo nikdy nevzniklo.
Napsala jsem ti ji nikoliv proto, že by sis bez ní sám neuvařil,
ale proto, aby ti byla pohotovou nápovědou ve chvílích, kdy si nevíš
rady, laskavou oporou a snad i zdrojem inspirace. Chtěla bych,
aby se ti stala pružným odrazovým můstkem, který ti pomůže
vystoupat tam, kam míříš, tedy alespoň v kulinářské oblasti tvého
života. Aby ti byla jakousi maminčinou náručí v knižní podobě.
tvoje máma Veronika
Začít můžou synové i dcery zvolna, třeba pomazánkami nebo saláty, a jakmile se trochu osmělí, nic jim nebrání pustit se do polévek a něčeho sladkého. Než se nadějí, zjistí, že hravě zvládnou italskou pastu i babiččino kuře na paprice. Zanedlouho nad zapečenými tousty ohrnou nos, protože v kapitole street food-fast food najdou docela jiné poklady. A jednoho dne možná všechny překvapí tím, že si začnou sami a dobrovolně chystat vydatné snídaně i svačiny!
Obchodní informace: vydává nakladatelství Smart Press, https://smartpress.cz/obchod/kucharka-pro-meho-syna/
Autorka již dříve vydala Kuchařku pro mého muže, které se prodalo již přes 17 000 ks a která je stále v prodeji.
ČR: Návštěvnost kulturních zařízení vzrostla podle předběžných údajů Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS) v roce 2023 o více než deset procent oproti roku 2022 ve všech sledovaných oblastech kultury. Stále však zaostává za hodnotami roku 2019. Nejvíce se hodnotám roku 2019 blíží oblast památek, kde se návštěvnost pohybovala okolo 92 % předcovidových hodnot a meziročně vzrostla z 12,1 na 13,7 mil. návštěvníků.
ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.
ŘEHLOVICE: Kulturní centrum Řehlovice je významným místem setkávání umělců a komunity z Česka i Německa. Zaměřuje se na propojení umění a kultury prostřednictvím různých projektů, včetně divadelních produkcí, výtvarného sympozia Proudění – Strömungen a dalších kulturních akcí. Důležitým prvkem je také podpora česko-německého dialogu, který reflektuje geografické i historické souvislosti místa. S úctou k historii a snahou o zachování autentické architektury se Kulturní centrum Řehlovice, nedaleko Ústí nad Labem, stalo nejen místem inspirace, ale i tvůrčího rozvoje pro širokou veřejnost. Lenka Holíková, zakladatelka a ředitelka centra, mě provedla všemi jeho objekty v letošním nejdelším dni roku, 20. června. Po prohlídce jsme v centru vedly rozhovor nejen o tom, jak Lenka s neúnavnou energií a podporou svých spolupracovníků a dobrovolníků již 25 let proměňuje téměř zchátralý statek v oázu kreativity a kulturního dění.