VELKÉ KARLOVICE: Ve zdejším informačním centru je ke koupi Valašská kuchařka. Jejím autorem je Jaroslav Vašák, držitel čestného titutlu Mistr kuchař a autor řady kuchařských knih.
Ilustrace jsou dílem Ladislava Dryaka, malíře, sochaře a ilustrátora. Grafické zpracování a fotografie provedl Radovan Stoklasa. Kniha je vytištěna na křídovém papíře, má 120 stránek a je bohatě ilustrovaná.
Úvod přibližuje osídlení Valašska a vývoj lidové stravy.
Vydavatelství: www.radovanstoklasa.cz, Příčná 1390, Rožnov pod Radhoště, tel. 777 639 431, e-mail: vydavatelstvi@radovanstoklasa.cz
Cena publikace je 270 Kč
A závěrem alespoň jeden recept:
Valašské škračky:
900 g vepřových jater, 100 g oleje, 3 cibule, sůl, špetka koření chilli, kmín, 6 vajec
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nakrájená játra, okořeníme a dusíme, až se odpaří voda. Přidáme vejce, zvolna zamícháváme, až se vejce srazí. Nakonec osolíme. Podáváme s bílým pečivem.