pátek
13. září 2024
svátek slaví Lubor



Tradiční jídla z pomezí

Autor článku: 
ev

<p>DOMAŽLICE: Josef Nejdl napsal publikaci „Tradiční jídla česko-bavorského pomezí“. Na necelých sto stránkách jsou představeny v českém a německém jazyce recepty typické pro tuto oblast.</p> <p>Po úvodu s řadou historických fotografií následuje kapitola Polévky, pak Hlavní jídla, Omáčky, Přílohy, Sladkosti a závěrem Pochutiny. </p> <p>Na ukázku recept zvaný Špačky v zelí (Nikrlata):<br /> Kyselé zelí se uvaří se solí a kmínem. Špačky: syrové brambory se oloupají, nastrouhají, vymačkají, osolí, přidá se trochu podmáslí nebo kyselého mléka, mouka a zadělá se řidší těsto. Lžící se vykrajují kousky těsta a ponořují se do zelí, kde se nechají uvařit. Ke špačkám se může podávat uzené maso nebo se mastí osmaženou cibulkou, slaninou nebo škvarky. Na Chodsku se vaří zpravidla v úterý.<br />
V kapitole Sladkosti najdeme kromě božích milostí, koláčů z dolního nebo horního Chodska i lahůdky se zvláštně znějícími názvy – čepeníčka, maltošny, merenda, uličníci, mlíchtoč.<br />
Kresby a grafickou úpravu knihy provedla Jana Šlechtová, fotografie Zdeněk Procházka.<br />
Kniha vyšla v Nakladatelství Českého lesa v Domažlicích v letošním roce, ve spolupráci s Muzeem Chodska v Domažlicích a za finanční podpory Plzeňského kraje.<br /> Cena publikace je 270 Kč.</p>

Mohlo by vás také zajímat...