<p>TÁBOR: Táborský festival vína je nejdelším festivalem vína a gastronomie v ČR a největší přehlídkou českých a moravských vín na jihu Čech. Letos zahájí vernisáží výstavy fotografii Jazz ladí k vínu za účasti předního českého vinaře Josefa Valihracha.</p> <p>Nabídne absolutní vinařskou špičku a pomůže hospicu.<br />
Na letošním čtvrtém ročníku tituly utvrdí programem, kterého se zúčastní skutečně špička moravských a českých vinařů, degustátorů i sommeliérů. V historickém centru Tábora – v secesní budově Střelnice – začíná už ve čtvrtek 15. března.<br />
V průběhu sedmnácti dní budou moci návštěvníci festivalu ochutnat například vína Josefa Valihracha, Miloše Michlovského, vinařství Kosík, vinařství Volařík, Kolby, Labros nebo se nechat vést předními sommeliéry a degustátory Ivem Dvořákem, Klárou Kollárovou, Brankem Černým, Michalem Šetkou či Liborem Nazarčukem.<br /> „Letos zde bude opravdu to nejlepší z Čech a Moravy. Myslím, že už nic lepšího sehnat téměř nemůžeme a troufnu si tvrdit, že návštěvníci festivalu nikde jinde tolik vinařských a sommeliérských hvězd na jednom místě nenajdou," říká pořadatel Táborského festivalu vína Jiří Blafka.<br /> Kromě zmíněných jmén se už nyní mohou milovníci Dionýsova moku, dobrého jídla i kultury těšit na moravská vinařství Šebesta, Kořínek, Skoupil, Proquin, Ilias či česká jako Kraus a Vybíral. Ze zahraničních vín budou pak zastoupená vína rakouská, novozélandská i slovenská.</p> <p>Festival nabídne během 17 dní 19 vinných, gastronomických a kulturních zážitků. Těmi jsou například řízené degustace, tématické degustační večery – snoubení vína a sýrů, zvěřiny či pokrmů obecně; sommeliérskou show, ochutnávku pravých champagne a burgundských vín nebo degustační minimum. „Teoreticky si vysvětlíme degustační postup a techniky. To znamená vzhled, vůni, chuť a závěr. Připomeneme i klasické hodnotící systémy používané ve světě. Poté prakticky procvičíme vůně na vzorcích aroma olejů a koření. Společně ochutnáme několik vzorků typických odrůd – Chardonnay, Sauvignon blanc, Riesling, Traminer, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah. Na základě absolvování tohoto kurzu by měl být posluchač schopný zvládnout základní degustační techniku a osvojí si některé degustační pojmy. Zájem o tyto kurzy je poměrně značný, tak uvidíme,“ popsal přední český sommeliér Ivo Dvořák, který povede degustátorký minikurz. </p> <p>Vzkvétající multikulturnost festivalu pak dovrší přednášky (Emanuel Byrtus – Principy života), výstava fotografii Davida Peltána Jazz ladí k vínu, jazzová hudba (Whistleblovers) a divadelní představení Čtyři dohody s hercem Jaroslavem Duškem. Výtěžek z prodeje vstupenek půjde navíc na podporu domácího hospicu Jordán.<br /> „Rozhodli jsme se, že každý rok se budeme snažit festivalem také pomáhat. Už loni proto byla befiční výstava. Letos opět pomáháme táborskému hospicu, protože si myslím, že o něm stále málo lidí ví a podporu potřebuje,“ dodal Jiří Blafka.<br />
Více než čtrnáctidenní maratón akcí uzavře velká celodenní přehlídka vín v klubu Milenium, kam se přihlásilo 25 vinařů z ČR i zahraničí. Návštěvník tak dostane jedinečnou možnost ochutnat až 250 vzorků vína! </p> <p>Více informací najdete na stránkách festivalu: http://www.festival-vina.cz</p>