Muzejní pekař pan Paulus peče již léta muzejní chléb, který byl pekařským cechem již několikrát oceněn. Velké pecny selského chleba, které se pečou podle starých receptur,změní během chvilky majitele a jsou mimořádně oblíbeným suvenýrem našeho skanzenu.
V neděli 29. září 2013 od 13 hodin pořádá pekárna Paulus slavnost chleba, při které představí celou paletu pekařských výrobků, které se tradičně v selských pecích pekly. Ve statku Schallerhof bude tentokrát k dostání chléb žitný nebo s přídavkem pšeničného šrotu. Návštěvníci mohou ochutnnat také lahodné kynuté pletence, sladké a slané chlebové koláče s cilulí, sýrem nebo obložené krupičkou.
V celém areálu skanzenu bude spousta pohybu:
Tak, jak bývalo dříve zvykem - budou muzejní koně Rudi a Leo transportovat obilí, ke stodolám, ke mlýnu a ke skladišti družstva Raiffeisen
Navíc se v jednotlivých stodolách bude mlátit obilí. Dříve zabíral výmlat spoustu času. Snopy ležely v řadě ve stodole a byly mláceny od více mlatců cepy v určitém taktu . To byla velmi namáhavá práce, kterou mohli dělat jen silní chlapi. Návštěvníci se mohou přesvědčit, jak náročná tato práce byla. V akci budou ale také staré mlátičky, které dokumentují industrializaci zemědělství.
Děti budou mít určitě potěšení z muzejních zvířat – kromě koní máme selátka, kozy a ovce, kachny a slepice a také páv se prochází po selském dvoře.
O občerstvení se postará muzejní hostinec s místními specialitami a výborným bavorským pivem.
Těšíme se na Vaší návštěvu !
Nabburg leží na dálnici A93 směrem na Mnichov.
Veškeré informace najdete na www.freilandmuseum.org.
Kontaktní osoba: petrazeitler@sad-online