pondělí
25. listopadu 2024
svátek slaví Kateřina
Rudi a Leo v akci
© Goetz



Pozvánka na slavnost chleba a výmlat obilí v Hornofalckém skanzenu Neusath-Perschen × Bavorsko

29.09.2013
Muzejní pekař pan Paulus peče již léta muzejní chléb, který byl pekařským cechem již několikrát oceněn. Velké pecny selského chleba, které se pečou podle starých receptur,změní během chvilky majitele a jsou mimořádně oblíbeným suvenýrem našeho skanzenu. V neděli 29. září 2013 od 13 hodin pořádá pekárna Paulus slavnost chleba, při které představí celou paletu pekařských výrobků, které se tradičně v selských pecích pekly. Ve statku Schallerhof bude tentokrát k dostání chléb žitný nebo s přídavkem pšeničného šrotu. Návštěvníci mohou ochutnnat také lahodné kynuté pletence, sladké a slané chlebové koláče s cilulí, sýrem nebo obložené krupičkou. V celém areálu skanzenu bude spousta pohybu: Tak, jak bývalo dříve zvykem - budou muzejní koně Rudi a Leo transportovat obilí, ke stodolám, ke mlýnu a ke skladišti družstva Raiffeisen Navíc se v jednotlivých stodolách bude mlátit obilí. Dříve zabíral výmlat spoustu času. Snopy ležely v řadě ve stodole a byly mláceny od více mlatců cepy v určitém taktu . To byla velmi namáhavá práce, kterou mohli dělat jen silní chlapi. Návštěvníci se mohou přesvědčit, jak náročná tato práce byla. V akci budou ale také staré mlátičky, které dokumentují industrializaci zemědělství. Děti budou mít určitě potěšení z muzejních zvířat – kromě koní máme selátka, kozy a ovce, kachny a slepice a také páv se prochází po selském dvoře. O občerstvení se postará muzejní hostinec s místními specialitami a výborným bavorským pivem. Těšíme se na Vaší návštěvu ! Nabburg leží na dálnici A93 směrem na Mnichov. Veškeré informace najdete na www.freilandmuseum.org. Kontaktní osoba: petrazeitler@sad-online

Mohlo by vás také zajímat...