Co by byly Vánoce bez kapra?
Rybníkářství patřilo v Horním Falcku k nejdůležitějším živnostem zemědělců. Nejdříve to byli mniši z kláštera Waldsassen, kteří cíleně chovali kapry. V četných postních dnech mnišského života nesměla tato oblíbená lahůdka chybět.
Také Hornofalcké muzeum má ve své kulturní krajině řadu rybníků s různými rybami, kde se každý rok tradičně na podzim koná výlov.
Akce začíná v neděli 11. října od 13 hodin v údolí Mühlental u mlýna Rauberweihermühle. V domku Fischhäusl je k vidění malá výstava nářadí, které je k tomu zapotřebí. Děti budou mít příležitost pomáhat vybírat ryby z rybníků. Pozor – přitom se se dost ušpiní!
Chycené ryby budou pracovníci muzea určí. V tomto roce se v muzeu kapři také vyudí. Kdo bude mít zájem, může si kus ochutnat nebo také koupit celého kapra.
Ryby samozřejmě nabídne také náš muzejní hostinec Unterbürg. V nabídce bude pečený kapr, pečený pstruh a výborná horká rybí polévka.
Jako odpověď na nezáživné hamburgery budou v nabídce rybí karbanátky.
Od 13 hodin se bude jako každou neděli péct ve statku Schallerhof pravý selský chléb. Tento tematický den je zábavný pro velké i malé – zveme Vás srdečně na návštěvu! Veškeré informace o muzeu, příjezdu a vstupném najdete na www.freilandmuseum.or.