sobota
17. srpna 2024
svátek slaví Petra



Kolovečské muzeum techniky a řemesel a kolovečský mlýn

od 16.07.2009 do 31.10.2009

KOLOVEČ: Muzeum techniky a řemesel, Domažlická 1, nabízí na ploše 900 m² třicet kompletně vybavených řemeslných dílen a živností, expozici hodin, hracích strojů, kočárků, hraček, elektropřístrojů, ale také veškerého potřebného náčiní k praní, žehlení a zpracování mléka, a další exponáty neustále přibývají. Návštěvníci zde mají jedinečnou možnost seznámit se se všemi tradičními řemesly a živnostmi, které se na českém venkově vyskytovaly, včetně holičství a kadeřnictví, hostince nebo hasičské zbrojnice.

Prohlídku lze zakončit v rodinné hrnčířské dílně na známou kolovečskou keramiku, kterou již od roku 1785 vyrábí rod Volfů. Rodinnou tradici založil Lambert Wolf a v současnosti v ní pokračuje Rudolf Volf se svým synem Martinem. Kolovečská keramika je charakteristická svým červenohnědým střepem a tradičním dekorem a samozřejmě je možné si ji zde zakoupit, a to za výrobní ceny.

Otevírací doba muzea: březen – říjen / denně 9:00 – 17:00 hodin, listopad – prosinec / po předchozí domluvě.

Otevírací doba keramiky: denně 9:00 – 18:00 hodin.

Více informací získáte na tel.: +420 379 494 235, mob.: +420 737 480 473, e-mail: info@muzeum-kolovec.cz a na www.muzeum-kolovec.cz.

Ke zdejším zajímavostem patří i světoznámý kolovečský mlýn přemílající staré báby na mladá děvčata. Místní občan – Kajetán Matěj Černý – vymyslel geniální způsob, jak navrátit mládí. Mimořádný a originální byl hlavně způsob, jakým se mu to podařilo. Sestrojil totiž mlýn na parní i větrný pohon, který staré přemele, strukturálně rozloží a zpět sestaví na mladé. Roku 1863 o masopustu byl mlýn představen poprvé a chasa, která ho obsluhovala, ihned začala svážet přihlížející staré báby na trakařích ke mlýnu a jakmile jich měla sedm, naházela je do násypky. Po desetiminutovém mletí vyšla z mlýna krásná sličná panna. Užaslí diváci si žádali dalšího mletí, ale ten den se již nemlelo, protože se všechny báby schovaly...

Letošní Přemílání se uskuteční 8. srpna a sraz rodáků a přátel obce Koloveč je v místní sokolovně.

Postupem času se vizáž mlýna měnila, největší změna nastala v roce 1949, kdy byl upraven mlecí poměr ze 7:1 na 1:1 a samotné mletí se přestěhovalo z náměstí do areálu „staré cihelny“, kde se koná do dnešních dnů.

Podrobný program letošního Přemílání naleznete na: http://www.muzeum-kolovec.cz/obrazek.php3?jaka=data/img/premilanibab_02_detail.jpg

Mohlo by vás také zajímat...