neděle
20. října 2024
svátek slaví Vendelín



Libri Architectonici

od 09.07.2009 do 01.11.2011

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU: Knihovna Národního muzea se rozhodla představit veřejnosti bohatství literatury zámeckých knihoven – literatury věnované architektuře.

 

Šlechta byla největším pobělohorským stavebníkem v zemích Koruny české a objednavatelé staveb čerpali náměty nejen z toho, co spatřili na svých „kavalírských cestách“, ale také z knih. Zájem o architekturu, často spojený se studiem geometrie, nalézáme již v renesanci, kdy dochází i k vydávání knih o Vitruviovi, antickém vzoru renesančních stavitelů a architektů.

Vrcholem knižní ilustrace o architektuře je doba barokní, 19. století přináší již řadu knih ovlivněných vlnou romantického historismu. V zámeckých knihovnách však můžeme nalézt i klasické dílo Violeta le Duc, zakladatelské osobnosti památkářské a restaurátorské péče.

Ilustrované knihy o architektuře patří k výtvarně nejhodnotnějším starým tiskům v zámeckých knihovnách, které mohou vedle odborníků zaujmout pro své estetické vyzařování i okruh širší kultivované veřejnosti.

Výstava probíhá v Muzeu knihy, umístěném v areálu zámku hrabat Kinských ve Žďáru nad Sázavou, který sám je architektonickým skvostem a se kterým jsou integrálně spojeny stavby G. Santiniho.

 

Více informací o muzeu, otevírací doby, vstupné a kontaktní údaje naleznete v odkazu zde.

 

Mohlo by vás také zajímat...