pátek
23. srpna 2024
svátek slaví Sandra



Královské stříbření Kutné Hory

od 20.06.2009 do 21.06.2009

KUTNÁ HORA: Program bohatý a pestrý připraven jest ve Vlašském dvoře, parku a Pacákových sadech v městě Kutná Hora zvaném, a to ve dnech 20 a 21. června roku 2009. Již po osmnácté přiláká v toto město v pravdě překrásné Královské stříbření Kutné Hory lid rozličný, z různých koutů státu přicházivší. Nikdo ujít si nenechá příležitost krále Václava IV., královským průvodem doprovázeného, spatřiti a jeho nadšeně pozdraviti.

 

Choť královu, sličnou Žofii, potěší jistě jarmark řemeslný. Oko její s libostí spočine na chrabrých šermířích, na rytířích, co v kolbiště vyjedou při Velkém turnajovém klání, i rozevlátých umělcích, hudebním, kejklířským či jiným umem obdařených. Kouzelník Žito při sobotním hodokvasu panstvo i lid prostý svými kousky rozveselí, než nová hra Koulená i hlavní program Dvorské slavnosti o sobotní noci začne, až dospěje k představení mistra ohňostrojaře.

Nedělní slavnost Stříbrnou mší v hornickém chrámu sv. Panny Barbory započne, poté se královský průvod do mincovního dvora navrátí a den tu v rozličných radovánkách stráví. A opět tancovati se bude a galantní hry zvané Zahrada lásky připraveny jsou. Královský rychtář poté před Královský soud lapky i mordýře přivede a královští rytíři zkříží vposled zbraně na kolbišti v parku Vlašského dvora, aby král se mohl o nedělní šestnácté hodině a pětačtyřicáté minutě na Horách Kutných se svými věrnými opět rozloučiti a přislíbiti, že zase za rok hornické město se svým dvorem navštívit ráčí.

 

Po oba dny veřejnost slavnostní ukázky a výklad o sokolnictví na terasách shlédnouti může. I lazebnu u letní scény s masážemi a koupelemi, čajovnu s širokým výběrem čajů z dalekých koutů světa, lukostřelecké stanoviště, věštírnu či vojenské ležení navštíviti se doporučuje.

 

Program návštěvy královské zde zhlédnouti.

 

Zdroj: Středočeský kraj

Mohlo by vás také zajímat...