čtvrtek
12. září 2024
svátek slaví Marie



Stříhání ovcí v Hornofalckém muzeu Neusath-Nabburg

07.06.2009

Na nědeli 7. června 2009 je v Hornofalckém muzeu Neusath-Nabburg připravený opět bohatý program – tentokrát zaměřený na ovce. Ovce patří k nejstarším domácím zvířatům v Evropě. Chov ovcí, který je možný na špatně využitelné zemědělské půdě, poskytoval vedle masa, tuku a mléka, především také vlnu. K tradičnímu stříhání ovcí je zapotřebí zručnost a čas. Tak trvá zhruba půl až jednu hodinu, než je ovce zbavena "zimního šatu". Elektricky to jde samozřejmě rychleji.

V muzeu Vám budou předvedeny obě techniky. Na otázku, jak se ovčí vlna připravuje pro další zpracování, dostanou zájemci v muzeu odpověď. Vlna se bude prát, mykat, barvit, příst, soukat, plést a filcovat. Zvlášť filcování je pro děti velkým lákadlem a mohou si v neděli tuto starou techniku vyzkoušet a vyrobit si malý šperk nebo ozdobu.

Další atrakcí bude módní přehlídka filcované módy ve 14.00 hodin, kterou předvede Anita Köstler a účastnice jejího kurzu. Paní Köstller vede již několik let v muzeu kurzy filcování, které se těší velké oblibě. Módní přehlídka bude stylově doprovázena dudáckou hudbou. Na statku Schallerhof v Naabtalské vesnici prezentuje pan Peter Müller vše, co se týká ovcí. Jehněčí kůže, pletené svetry, filcované pantofle, sýr, uzeniny a mýdlo, ukazují rozmanitost produktů, které jsou spojeny s ovcemi.

Staré dětské hry si mohou malí návštěvníci opět vyzkoušet ve vesnici Naabtal. Chození na chůdách a skákání přes švihadlo dříve ovládalo každé dítě. S pomocí tatínků a maminek bude možno si vyrobit orginalní větrník.

Od 30. května je k vidění výstava *Vybaleno* dětské hračky z depozitáře Hornofalckého muzea – výstava potrvá až do 25. října.

Na statku Schallerhof se bude opět péct výborný selský chléb. K posezení Vás zve náš hostinec s bavorskými specialitami !

Mohlo by vás také zajímat...