sobota
17. srpna 2024
svátek slaví Petra



Mezinárodní konference Utopie moderny

22.05.2009

ZLÍN: V pátém a šestém patře bývalého obilného sila (Zlín-Prštné) se bude v pátek 22. května konat Mezinárodní konference Utopie moderny. Její součástí je i doprovodný program, který kromě netradičních filmových nocí zahrnuje i koncerty a instalace současného audio-vizuálního umění. Představí se tu například David Možný (CZ), Vilém Novák (CZ) Lukáš Hájek (CZ), Yael Ben Horin (ISR), ha2k~haak (CZ), Moire (CZ), Monotekktoni (DE), Urbanfailure (SK) Bassick (CZ), DJ Jericho & Mixus (CZ), Moire VJs (CZ).

Díky této netradiční akci bude zpřístupněn jedinečný prostor bývalého Baťova obilného sila, který se promění v dočasnou galerii a koncertní sál. V jeho pátém patře se diváci setkají s instalacemi intermediálních umělců a v šestém s experimenty a elektronikou z dílen domácích i zahraničních hudebníků a dýdžejů.

V dramaturgické režii kolektivu Hucot obsadí páté patro přehlídka děl současných audio-vizuálních umělců, naleznete zde videoprojekci počítačové, kreslené animace od izraelské studentky Yael Ben Horin, prostorovou segmentaci fragmentálního videoobrazu do devíti televizí od HA2Ka interaktivní videoscreen od zlínského kolektivu Moire, pracující s manipulací zobrazení blízké minulosti odehrávající se v prostoru instalace.

Šesté patro sila bude v pátek po 20. hodině patřit koncertům. Vystoupí zde berlínská umělkyně a hudebnice Tonia Reeha Monotekktoni, současnou slovenskou experimentální scénu zastoupí Urbanfailure. Mezinárodní obsazení doplní domácí Bassick, talentovaný zlínský rodák momentálně žijící v Praze, kterého můžeme směle zařadit mezi českou dubstepovou elitu. Večer se roztancuje příchodem "audiopacientální jednotky" Dj-a Jericha & Mixuse (CZ), který s úctou k japonským hudebním inženýrům pracujícím pro koncern Yamaha a tlačítkům on/off zahraje atmosférickou taneční koláž plnou rytmických i žánrových zvratů.

Na obou patrech pak budou přítomni Moire (CZ) – kolektiv kreativních umělců z oblastí videotvorby, hudby, performance a grafického designu.

Akci pořádají „Zipp – česko-německé kulturní projekty“, iniciativa německé Spolkové kulturní nadace ve spolupráci s Domem umění města Brna a Hucot o.s.

Více informací na http://www.hucot.cz, http://hucot.blogspot.com

a na http://www.projekt-zipp.de/cz/zlin/zlin/projekt.

Mohlo by vás také zajímat...