pátek
16. srpna 2024
svátek slaví Jáchym



ČESKO-POLSKÝ FILMOVÝ WORKSHOP

od 28.04.2009 do 04.05.2009

PÍSEK: V prvních říjnových dnech roku 2009 se již podeváté stane jihočeské město Písek hostitelem Mezinárodního festivalu studentských filmů Písek 2009, jehož pořadatelem je Soukromá vyšší odborná škola filmová v Písku ve spolupráci s Filmovou akademií Miroslava Ondříčka. Jako další předfestivalovou lahůdku připravili organizátoři 9. ročníku Mezinárodního festivalu studentských filmů Písek 2009 česko-polský filmový workshop, který proběhne během sedmi dní v termínu 28. 4.- 4. 5. 2009, a který vzniká ve spolupráci s polskou filmovou školou Skiba.

Základní myšlenkou projektu je česko-polská spolupráce dvou škol podobného rázu v rámci Mezinárodního filmového festivalu 09 v Písku. Studenti obou škol si budou moci vyměnit své zkušenosti s tvorbou filmu, seznámí se s filmovou technikou, vzájemně si předají teoretické znalosti, ale i specifické vyprávěcí styly obou zemí.

Studenti obou škol se již potkali na polsko-českém workshopu v rámci festivalu v Jeleni Goře a protože tato několikadenní spolupráce měla nejen skvělé filmové výsledky, ale i velký úspěch, rozhodli se uskutečnit podobný projekt také v rámci píseckého festivalu.

Náplň workshopu:

Náplní projektu je rozdělení deseti českých a deseti polských studentů do tří skupin, v nichž je během 7 dnů strávených na workshopu čeká nabitý program – práce v česko-polských týmech zahrnuje všechny podstatné složky výroby filmu od tvorby scénáře, přes realizaci natáčení až po různě náročnou postprodukci. První dvě skupiny se budou zabývat hranou tvorbou a jejich úkolem bude vytvořit během 7 dnů 1x 30s a jeden cca 3min krátký film.

Ve třetí skupině soustředění animátoři vytvoří krátkou pixilaci. Výslednicí workshopu se tedy stane (krom nabytých zkušeností) cca 5 filmů na téma PayPass, které budou promítnuty na závěrečném slavnostním večeru workshopu a také v rámci programu říjnového píseckého filmového festivalu.

Během přípravy natáčení se navíc účastníci setkají při společné besedě s kameramanem a režisérem F. A. Brabcem.

Písek se tak opět po čase stane středem pozornosti mladých filmařů, kteří se propojí do společných mezinárodních štábů pracujících po celém městě a v jeho přátelské atmosféře  jistě vytvoří zajímavá filmová díla.

TZ/luk

Mohlo by vás také zajímat...