pátek
16. srpna 2024
svátek slaví Jáchym



Protektorát očima židovských dětí

od 02.02.2009 do 25.02.2009

FRENŠTÁT POD RADHOŠTĚM: Dům kultury Dr. Parmy 254, zve na putovní panelovou výstavu Neztratit víru v člověka / Protektorát očima židovských dětí, kterou připravilo Vzdělávací a kulturní centrum Židovského muzea v Praze. Představovány jsou zde osudy šesti židovských dětí od roku 1938 do roku 1945, respektive do současnosti, v kontextu historických událostí. Osobní příběhy jsou pro návštěvníky výstavy klíčem k historickým událostem předválečného a válečného Československa.

Pro přiblížení problematiky očima dětí byly využity autentické materiály, často vytvořené právě dětmi: úryvky z deníků, korespondence, kresby ze sbírky dětských kreseb z Terezína, dětské časopisy, fotografie, dobový tisk a další obrazové i tištěné dokumenty. Tyto „děti“ jsou vybrány tak, aby jejich příběhy pokryly celou škálu událostí a podaly tak pokud možno komplexní obraz situace Židů za 2. světové války (jsou mezi nimi např. ukrývané dítě, Wintonovo dítě, dítě s polovičním židovským původem atd.).

Při doprovodném programu budou účastníci pracovat s výstavou ve skupinách, z nichž každá bude sledovat jeden dětský osud, který v závěru porovná s osudy ostatních pěti dětí. Samostatná práce žákům a studentům umožní pochopit, že válečné události a proces holocaustu nejsou jen dějinnými fakty, ale také příběhy konkrétních lidí.

Zvláštní pozornost je věnována různým aspektům života dětí v ghettu Terezín a v koncentračním táboře Osvětim. Výstava reflektuje i poválečné osudy Židů, jejich návraty, ať už z koncentračních táborů nebo z ciziny.

Záměrem projektu je přiblížit přitažlivou formou především žákům a studentům základních a středních škol náročné téma holocaustu a zprostředkovat jim seznámení s židovskou menšinou. Celý projekt je možno začlenit do výuky dějepisu, základů společenských věd, ale i výtvarné a estetické výchovy. Pro učitele je dále výhodou, že výstava pokrývá i některá průřezová témata definovaná Rámcovým vzdělávacím programem pro ZŠ a SŠ (zejména Multikulturní výchovu a Výchovu demokratického občana).

Součástí projektu je interaktivní webová stránka www.neztratitviru.net, kde je možné dozvědět se více nejen o dětech představených na výstavě, ale také o druhé světové válce. Zároveň lze stahovat archivní dokumenty a fotografie týkající se perzekuce českých a moravských Židů. Dokumenty pocházejí převážně z archivu Židovského muzea v Praze.

Výstava se poté přemístí do Hradce Králové, Karlových Varů, Velvar, Turnova a do Železné Rudy.

Provozní doba domu kultury ve Frenštátě: Pondělí: 8.30 – 16, Úterý: 8.30 – 12, Středa: 8.30 – 16, Čtvrtek: 8.30 −12, Pátek: 8.30 – 12, So a Ne zavřeno. Polední přestávka 12.00 − 13.00 hodin.

Více info na tel.: +420 556 835 397, email: katerina.krestova@mufrenstat.cz

a na www.dumkulturyfrenstat.infomorava.cz.

Mohlo by vás také zajímat...