čtvrtek
8. srpna 2024
svátek slaví Soběslav



Metropolitní opera New York live

20.12.2008

CHOTĚBOŘ: V sobotu 20. prosince od 17.45 hodin se v chotěbořském kině (a v dalších 11 českých a moravských kinech) koná přímý přenos Live in HD z Metropolitní opery New York. Tentokrát je na programu smyslně, spirituálně i hudebně nádherná Thaïs, opera francouzského skladatele Julese Masseneta. Thaïs měla premiéru v roce 1894 v Paříži a spolu s Manon a Wertherem patří k nejhranějším Massenetovým operám vůbec. V Čechách a na Moravě se zatím podařilo vypátrat jediné uvedení, a to ve dvacátých letech minulého století v Plzni.

Děj se odehrává v kosmopolitní Alexandrii ve 4. století před Kristem. Thaïs (Renée Fleming) je egyptská kurtizána a Venušina kněžka, nejžádanější žena ve městě. Athanaël (Thomas Hampson) je mnich, který si předsevzal obrátit Thaïs na křesťanství. Na konci jejich příběhu se Thaïs stává světicí a nachází spásu, avšak Athanaël zjišťuje, že sešel ze své cesty svatého muže, když podlehl pozemským touhám a do Thaïs se zamiloval.

Opera Thaïs je známá také díky skandálům, které ji provázejí už od její premiéry. Traduje se, že sopranistky zpívající Thaïs na sobě mají vždy jen tak málo kostýmu, jak jsou ochotné svolit. Rok 1973 se pak stal naprosto průlomovým v operní historii, když se sopranistka Carol Neblett právě v roli Thaïs stala první pěvkyní, jež se na operním jevišti objevila zcela nahá.

Další informace na www.muzeum-chotebor.org  a www.metinhd.cz .

Mohlo by vás také zajímat...