neděle
21. července 2024
svátek slaví Vítězslav



Ve skanzenu Mayrau se stále něco děje

od 19.09.2008 do 30.11.2008

VINAŘICE u Kladna: Zdejší hornický skanzen Mayrau se nachází na místě bývalého stejnojmenného dolu, který je zapsán jako stavební a technická památka. V jeho syrovém průmyslovém prostředí s oblibou hledají inspiraci pro svou tvorbu umělci, kteří v areálu pořádají výtvarná symposia, workshopy a jiné akce. Další návštěvníci zase mohou obdivovat technické památky zaměřené na dokumentaci a prezentaci hornické činnosti na Kladensku a Slánsku. Bývalí horníci, kteří na šachtě pracovali, provádějí autentickými prostorami od kantýny až po štolu. Byl zde totiž uplatněn model „posledního pracovního dne“, což vytváří dojem, že zaměstnanci právě včera odešli.

Skanzen vystavuje těžní stroje, je zde expozice báňského záchranářství, lampovna a zámková kontrola nebo řetízkové šatny, ale organizuje i vycházky po starých důlních dílech vrapické oblasti.

Kromě toho se tu pořádají výstavy, například v pondělí 22. 9. se od 18 hodin koná komentovaná prohlídka expozice Totalitní krajina s Dagmar Šubrtovou a až do 30. listopadu lze navštívit výstavu Technické památky Kladenska. Ta představuje aktuální stav vybraných památek a současně projekty dvou studentů VŠUP ČVUT.

Otevřeno je denně od 9 do 15 hodin po celý rok. 

Bližší informace na tel.: 312 273 067, 312 274 126 a na http://mayrau.wz.cz/

Vstupné dospělí 40 Kč, děti důchodci a studenti 20 Kč.

Mohlo by vás také zajímat...