pátek
13. září 2024
svátek slaví Lubor



Svatby v Polabí

od 10.06.2008 do 31.10.2008

PŘEROV NAD LABEM: Polabské vesnické svatby v dávných a nedávných časech – tak se jmenuje výstava z muzejních sbírek Polabského národopisného muzea. Ve zdejším skanzenu se vždy na hlavní návštěvnickou sezonu otvírají depozitáře pro atraktivní výstavy. Tentokrát přišly na řadu svatby na polabských vesnicích s různými zvyky a obyčeji, jak se konaly od konce 18. do poloviny 20. století. K vidění je například velký fasuněk naložený výbavou nevěsty a doplněný scénkou, jak se nevěsta s ženichem a družbou chystá do nového domova. Tomuto výjevu předchází ve vitrínách soubor věcí souvisejících nejen s vesnickou svatbou, ale i s námluvami, ohláškami, tradiční hostinou a „čepením“ nevěsty. Výstava ukazuje také sváteční lidový oděv z 19. století, jako je polabský dívčí kroj s vínkem, nejparádnější oblečení nevěsty i sváteční oblečení vdané ženy se „zlatým čepcem“. K pozoruhodným předmětům tu patří staré selské prsteny, „třeslice“ v dívčím účesu, rukopisné sešitky s „družbovským“ říkáním, svatební smlouvy, malované skleněné džbány a „prysky“. K vidění je i vesnická domácnost s vymoženostmi 30. let minulého století.

Ve druhé části výstavy jsou zachyceny vesnické svatby z první poloviny 20. století, nechybí tu proto alba se svatebními fotografiemi, oznámení, kytice a hlavně tři nevěsty v originálních dlouhých svatebních šatech z roku 1912, 1932 a 1944. V 50. a 60. letech minulého století však již vesnickým nevěstám musel stačit prostý kostým nebo jednoduché šaty s typickými dobovými doplňky.

Výstava ve velkém výstavním sále přetrvá ještě do příštího roku, a protože se díky její přípravě podařilo získat mnoho nových a zajímavých dokladů o tradičních vesnických svatbách v Polabí, chystá se na další sezonu její obměna.

Otevřeno od 10. června do 31. října 2008 denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin (poslední vstup v 16 hodin). Více informací na tel.: +420 325 565 272, e-mail: skanzen@polabskemuzeum.cz

Mohlo by vás také zajímat...