čtvrtek
8. srpna 2024
svátek slaví Soběslav



Zapomenutý Bohumil Konečný

od 10.10.2008 do 11.01.2009

PRAHA: Obecní dům ovládne od října Bimba, alias Bohumil Konečný (1918 Plzeň – 1990 Kožlany u Plzně), zapomenutý ilustrátor a akademický malíř. Jeho jméno je sice širší veřejnosti neznámé, ale jde o autora řady maleb, které mnoho lidí důvěrně zná. Například to jsou ilustrace ke knihám Jaroslava Foglara, Otakara Batličky, časopisu Vpřed, reklamní tvorba pro firmy Baťa, Prazdroj, Petrof, Jablonex či Okulu Nýrsko.

O tomto výjimečném a neprávem opomíjeném českém malíři druhé poloviny 20. století kreslíř Kája Saudek dokonce tvrdí: „Konečný uměl v roce třicet sedm nebo třicet osm to, co dnes v Americe umí sotva pár desítek malířů. Byl neporovnatelný s čímkoli… To, co umím, mě naučil on.“

Bohumil Konečný je také autorem komiksové hrdinky Amazony, kterou jeho obdivovatel Petr Sadecký po své emigraci do SRN upravil domalováním rudé hvězdy na čelo a vytvořil z ní tak ženu Říjnové revoluce Octobrianu – údajnou hrdinku undergroundového komiksu vzniklého v SSSR. Tato legenda měla na Západě počátkem 70. let obrovský úspěch a ohlas (pop-punkový zpěvák Billy Idol si ji nechal vytetovat na paži, obdivoval ji i David Bowie).

Více info o výstavě na: tel.: 224 325 224, info@arborvitae.eu , www.bimba.cz  nebo www.obecni-dum.cz .

Mohlo by vás také zajímat...