čtvrtek
22. srpna 2024
svátek slaví Bohuslav



Já jsem malý koledníček

od 13.03.2008 do 29.03.2008

MĚLNÍK: Velikonoční výstava ve velkém sále  Regionálním muzea nazvaná „Já jsem malý koledníček“ je výsledkem mezinárodní spolupráce ZŠ Mělník – Pšovka a ZŠ Laca Novomeského ze slovenského Lučence. Nabízí srovnávací pohled do českých a slovenských velikonočních tradic a zvyků.

K vidění jsou nejen nápadité výrobky žáků obou pořádajících škol, ale i tradiční pečivo, předměty či kroje. Děti z obou škol si také připravily na vernisáž opravdu bohatý program, i když setkání provázely problémy s jazykovou bariérou. Zejména menší děti totiž slovenskému jazyku už téměř nerozumí. „To je také jeden z důvodů proč chceme ve spolupráci pokračovat“  uvedl ředitel ZŠ Pšovka Mgr. Martin Kružica. „Jinak by slovenská kultura byla českým dětem za chvíli naprosto cizí.“   Vystavené exponáty příští rok poputují na oplátku do Lučence.

 

 

Velikonočních dekorace, obrázky, tradiční i velmi netradiční kraslice, keramiku, pečivo, říkadla či velikonoční recepty si můžete přijít prohlédnout denně kromě pondělí 9:00 – 12:00 a 13:00 17:00 hodin.

 

Tuto sobotu (15.  3.) všechny též srdečně zveme na 3. ročník Velikonočního jarmarku v prostorách muzea od 9:00 do 17:00 hodin. Vstupné 10 Kč zahrnuje vstup na výstavu „Já jsem malý koledníček“.

Mohlo by vás také zajímat...