neděle
15. září 2024
svátek slaví Jolana
© Pozvánka



Politik, novinář a spisovatel Jan Herben se dočkal biografie

Autor článku: 
luk

<p>VOTICE: V úterý 24. listopadu 2015 v podvečer pokřtí Jana Špačková svou novou knihu, věnovanou politikovi, novináři a spisovateli Janu Herbenovi.</p> <p>Křest spojený s besedou a promítáním sedmnáctiminutového dokumentu, na němž autorka knihy spolupracovala s pravnučkou Jana Herbena Annou a štábem ČT 1 se uskuteční od 17 hodin v refektáři letos zrekonstruovaného kláštera svatého Františka z Assisi ve Voticích.</p> <p>„Jan Herben, novinář, redaktor časopisu Čas, spisovatel a politik vstoupil na scénu veřejného života v polovině osmdesátých let a pohyboval se na ní v podstatě takřka až do své smrti v roce 1936. Narodil se za Bachova absolutismu, zažil zklamání české politiky z dualismu, nástup aktivní politiky, rozvoj české společnosti v 80. letech 19. století, zavedení všeobecného volebního práva, ale i první světovou válku, rozpad Rakouska-Uherska a první republiku, světovou hospodářskou krizi a nástup fašismu v Německu. To jsou obrovské změny ve společnosti, jež se odráží v jednom lidském životě… Herben měl dar tyto změny zaznamenat a také díky němu a jeho práci víme, jak tyto změny česká společnost prožívala,“ představuje osobnost, jíž věnovala biografii o dvou set dvaceti stranách Jana Špačková. Ta na knize pracovala dvanáct let, během nichž prostudovala prameny dostupné v archivech po celé republice, ale i pozůstalost, která je v majetku potomků Jana Herbena. „Díky tomu se mi podařilo poměrně přesně nastínit celý Herbenův životní příběh a charakterizovat jeho osobnost,“ vysvětluje autorka, která se v knize zabývá i složitou otázkou vztahu Herben – Masaryk nebo otázkami Herbenovi finanční situace a nařčení z defraudace z mostecké sbírky pro sirotky. Součástí knihy jsou také citace z Herbenových děl, korespondence, ale i vyjádření současníků, ne vždy pochvalná.</p> <p>Jana Špačková se ve své knize věnuje též pozornost Herbenovu rodišti, sociálním poměrům, z nichž Jan Herben pocházel a také tehdejší pražské společnosti, v níž se pohyboval. Na příkladu Hostišova u Votic, kde si Herben zřídil letní byt, je vysvětlen český fenomén chalupaření. Hostišovská vila je představena jako místo setkávání a v letech první světové války také jako jedno z „hnízd“ českých „Mafiánů“.<br />
Součástí knihy jsou fotografie a další obrazový materiál, jež je zveřejněn vůbec poprvé.</p> <p>Po křtu bude kniha k dostání v Městském kulturním centru Votice, v Nakladatelství Nová forma, v knižním e-shopu http://www.stahuj-knihy.cz/ nebo na webu http://janaspackovaknihy.webnode.cz/.</p> <p>Mgr. Jana Špačková (Spálenková)<br />
jana.spalenkova@gmail.com<br />
janaspackovaknihy.webnode.cz</p>

Mohlo by vás také zajímat...

HRADEC KRÁLOVÉ: Všichni určitě sledujete nepříznivou meteorologickou situaci, která je příčinou rušení a přesunu mnoha akcí. I my jako organizátoři akce Spray ´n´ chill, která měla proběhnout na mostu U Soutoku, jsme museli významně zasáhnout do programu. Vzhledem k programu a možnostem našich hostů jsme se rozhodli zítřejší večerní program zachovat a drobně rozšířit.

Program u mostu se pro tento týden ruší. Venkovní část akce chceme přesunout na pokud možno co nejbližší termín.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

OSTRAVA: Dovolujeme si vám oznámit, že kvůli očekávaným až extrémním srážkám a silnému větru jsme nuceni přesunout letošní Festival dřeva, Den v lese v Bělském lese v Ostravě ze soboty 14. 9. 2024 na sobotu 28. 9. 2024. Program i čas konání akce, zůstávají beze změny, viz níže.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024