neděle
15. září 2024
svátek slaví Jolana
Plakát k představení Okamžik ticha
© Ghazaleh Avarzamani



Okamžik ticha

Autor článku: 
Michaela Prikopova

<p>PRAHA: Okamžik ticha je současná hra z kultury, se kterou se nesetkáváme každý den. Autorem je známý íránský scénárista Mohammad Yaghubi a její premiéra se uskutečnila v roce 1999.</p> <p>Hra ukazuje nedávnou historii země, o které často slýcháme, ale o níž vlastně mnoho nevíme. Můžeme v ní nalézt elementy Pirandelliho: píše se rok 1998 a autor píše hru o třech sestrách, začínající téměř o 20 let dříve. Osobní příběhy postav jsou neoddělitelně spjaty s historickými a politickým událostmi v Íránu po islámské revoluci v roce 1979: masová emigrace intelektuálů a umělců, nový řád stanovený muslimskou vládou (možná jedné z mála, spojující náboženství a politiku), írácko-íránská válka probíhající v letech 1980 – 1989. A v neposlední řadě podivné aféry „sériových vražd“, trvajících deset let od konce této války až do začátku hry, během kterých byli umělci a intelektuálové usilující o změnu ve společnosti různými prostředky zabíjeni, a to s velkou pravděpodobností lidmi pracujícími pro vládu. To vše můžeme vidět očima obyčejných Peršanů, uvízlých v historické smyčce, s jejich každodenními rodinnými problémy a rituály, které by se mohly zdát západnímu publiku zvláštní a neznámé, ačkoli jsme schopni se jim rychle přiblížit.</p> <p> Okamžik ticha, uváděný v anglickém překladu z originálního farsí, je magisterským projektem Azadeh Mohammadi, v Teheránu narozené režisérky a herečky, absolvující obor režie na DAMU v anglickém jazyce pod vedením Jakuba Korčáka. Azadeh chce tímto projektem zprostředkovat setkání kultur (vidí paralelu v dění v ČSR během pozdních 70. letech za nadvlády komunismu a toho, co se v téměř stejné době dělo v Íránu). Inscenace je sehrána rodilými anglickými mluvčími či bilingvními profesionálními herci žijícími v Praze; v divadle DISK budou uvedena tři představení, a to 14., 15. a 16. června. Jedná se o první, pravděpodobně pilotní, projekt v cizím jazyce na DAMU. A je vzácnou příležitostí k setkání nejen se stylem tvorby v Persii, ale i s tamním způsobem života v dnešní době. </p> <p>Autoři děkují za podporu partnerům projektu Euro Media Nest s.r.o. a rádio Farda, bez kterých by nebyla možná jeho realizace.</p> <p>Anglická inscenace<br />
Okamžik ticha<br />
spisovatele<br />
Mohammada Yaghoubiho</p> <p>Divadlo DISK 14., 15. a 16. června 2015</p>

Mohlo by vás také zajímat...

HRADEC KRÁLOVÉ: Všichni určitě sledujete nepříznivou meteorologickou situaci, která je příčinou rušení a přesunu mnoha akcí. I my jako organizátoři akce Spray ´n´ chill, která měla proběhnout na mostu U Soutoku, jsme museli významně zasáhnout do programu. Vzhledem k programu a možnostem našich hostů jsme se rozhodli zítřejší večerní program zachovat a drobně rozšířit.

Program u mostu se pro tento týden ruší. Venkovní část akce chceme přesunout na pokud možno co nejbližší termín.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

OSTRAVA: Dovolujeme si vám oznámit, že kvůli očekávaným až extrémním srážkám a silnému větru jsme nuceni přesunout letošní Festival dřeva, Den v lese v Bělském lese v Ostravě ze soboty 14. 9. 2024 na sobotu 28. 9. 2024. Program i čas konání akce, zůstávají beze změny, viz níže.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024