sobota
14. září 2024
svátek slaví Radka



Čtenář roku 2013

Autor článku: 
mis

<p>ČR: V tomto roce chce Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIP) v knihovnách pokračovat v tradici oceňování nejlepších čtenářů. Záměrem je, aby knihovny každý rok v březnu našly svého „Čtenáře roku“. Cílem této aktivity je posilovat společenský význam a prestiž četby a ocenit ty, kteří služby knihoven nejvíce využívají.</p> <p>V roce 2013 chce SKIP v knihovnách oceňovat také nejlepší dětské čtenáře do 15 let.<br /> Soutěžící by neměli přesáhnout 15 let věku, měli by být přihlášeni (zaregistrováni) do knihovny, měli by se zúčastňovat akcí knihovny pro děti (i v doprovodu rodičů), pravidelně nejméně jednou měsíčně si půjčovat knihy. Klíčovým kritériem je zapůjčení co nejvíce knih v uplynulém roce a soutěžící by měl na požádání prokázat, že je přečetl. Každá přihlášená knihovna si vedle těchto základních kritérií může zvolit podle své potřeby ještě další hlediska pro svého nejvěrnějšího čtenáře.</p> <p> Knihovna, která vybere svého nejlepšího čtenáře, předá v období od 1. do 15. 3. 2013 slavnostním způsobem ocenění Čtenáře roku, tj. uspořádá nebo využije dostatečně prestižní akci, například za přítomnosti starosty, členů zastupitelstva, dalších významných představitelů obce apod. Slavnostní předání je prospěšné medializovat v místních i regionálních médiích a využít i k propagaci knihovny. Samozřejmou podmínkou by mělo být, aby vybraný čtenář s oceněním a eventuální veřejnou prezentací také souhlasil.</p> <p> SKIP ve spolupráci s firmou Skanska bude tyto aktivity podporovat a medializovat. Z toho důvodu se rozhodl vybrat také Čtenáře roku v rámci jednotlivých krajů a nakonec i celé republiky. Knihovna, která má zájem, aby její Čtenář roku byl hodnocen v krajském nebo celostátním kole, vyplní elektronický formulář, kde uvede požadované údaje o svém nejlepším čtenáři. Soutěž je určena pouze pro obecní, městské a krajské knihovny.</p> <p> Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky (SKIP) je dobrovolnou profesní a stavovskou organizací, která má formu občanského sdružení.</p> <p> Další podmínky a informace

Mohlo by vás také zajímat...

HRADEC KRÁLOVÉ: Všichni určitě sledujete nepříznivou meteorologickou situaci, která je příčinou rušení a přesunu mnoha akcí. I my jako organizátoři akce Spray ´n´ chill, která měla proběhnout na mostu U Soutoku, jsme museli významně zasáhnout do programu. Vzhledem k programu a možnostem našich hostů jsme se rozhodli zítřejší večerní program zachovat a drobně rozšířit.

Program u mostu se pro tento týden ruší. Venkovní část akce chceme přesunout na pokud možno co nejbližší termín.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

OSTRAVA: Dovolujeme si vám oznámit, že kvůli očekávaným až extrémním srážkám a silnému větru jsme nuceni přesunout letošní Festival dřeva, Den v lese v Bělském lese v Ostravě ze soboty 14. 9. 2024 na sobotu 28. 9. 2024. Program i čas konání akce, zůstávají beze změny, viz níže.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024