sobota
14. září 2024
svátek slaví Radka
Juan Provecho, autor foto: Hans Štembera



Oáza klidu v centru Prahy. Kněz tu i vaří a občas si „odskočí“ na mši

Autor článku: 
Jana Šulcová

<p>PRAHA: Římskokatolický kostel sv. Tomáše leží v samém centru Prahy, v rohu Malostranského náměstí, kde je v současnosti jediným farním kostelem. Vzhledem k tomu, že i přes svou atraktivní polohu nepatří k centru zájmu zejména zahraničních turistů tak, jak je tomu třeba u kostela sv. Mikuláše, Víta a podobně, návštěvníky, kteří sem zavítají, čeká nevšední zážitek.</p> <p>Úchvatná výzdoba, hra varhan, mše jen pro pár (náhodných) návštěvníků, to vše nabízí v uspěchaném dni v metropoli alespoň na pár desítek minut útěchu a povzbuzení. Ne vždy byl ale monumentální renesanční kostel tak pečlivě obhospodařováván a nádherně vyzdoben. Má totiž pohnutou historii.</p> <p>V područí augustiniánů už od středověku</p> <p>Vybudován byl na pomezí třináctého a čtrnáctého století, a to díky řádu augustiniánů, které do Prahy poprvé pozval tehdejší král, Václav II. V patnáctém století byl kostel vypálen, v polovině století šestnáctého se pak začalo s jeho renovací. Poslední generální úprava byla provedena v polovině dvacátého století.<br />
Kostel je stále ve správě augustiniánů, v současnosti mu „šéfují“ tři španělští členové tohoto řádu, kteří byli před několika lety povoláni ze Španělska na misi do Česka. Jeden z nich, augustiniánský kněz Juan Provecho, který celebruje zdejší mše, prozrazuje, jak se u svatého Tomáše ocitl: „Po konci studií jsem byl pozván do Brazílie, na misi. Tam jsem pracoval asi rok a půl ve škole, v klášteře, byl jsem tam moc spokojený, lidé tam jsou jako droga, chytli mě za srdce. Pak mě můj představený poslal se dvěma bratry do Česka, tady jsem se zpočátku moc neorientoval, oproti Brazílii mají lidé velký odstup. Češi jsou odtažití,“ svěřuje se dvaačtyřicetiletý kněz, který ve farnosti působí jako kuchař, správce i v řadě dalších profesí.</p> <p>Kuchař, topič… a kněz</p> <p>„Nemáme moc peněz, tak si všechno musíme dělat sami, musíme si vařit, spravovat to tu, řešit, jak se zaplatí vytápění,“ lituje s tím, že na pravou duchovní činnost, která by měla být jeho prioritou, mu příliš času nezbývá. Pomyslnou alfou a omegou budoucí činnosti, ale také tváře kostela, jsou tak církevní restituce, respektive navracení majetku zcizenému církvi po roce 1948. Podle Provecha nemůže být žádná diskuze o tom, zda církvi majetek patří nebo ne. Je to prý jednoznačné. </p> <p>Odkud máš ten mobil?</p> <p>„To, co patřilo církvi, jí musí být vráceno. Některé diskuze o tom, proč církev má takový nebo makový majetek, mi připadají nesmyslné. Také nechodím a neptám se lidí: odkud máš takový mobil a podobně. Všechno je dokázáno, je dokázáno, že církev měla ten a ten majetek, a má ho dostat zpátky,“ tvrdí Provecho.</p> <p>Církve mají od státu podle navrhovaného zákona dostat 59 miliard korun. Stejně jako řadu příznivců má i dost odpůrců. Třeba z řad sociálních demokratů nebo komunistů. Vládní TOP 09 ale považuje vyrovnání s církvemi za svoji prioritu.</p>

Mohlo by vás také zajímat...

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024

OSTRAVA: „Ars longa, vita brevis,“ praví jedno staré, leč pravdivé rčení vypovídající o nesmrtelnosti lidského ducha zhmotněného a navěky žijícího v umění. A v případě antikvariátu a galerie Libri Kniharium v centru Ostravy jde o umění zejména knižní a výtvarné.
Ostrava vždy bývala městem s kulturním zázemím, ať už se prezentovalo divadly, univerzitou, galeriemi,výstavními prostory a vedle knihkupectví také antikvariáty. A právě ty doplňovaly onu přední linii kultury o tu zcela výjimečnou a nevšední.

Celá ČR, Moravskoslezský kraj, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Výtvarné umění, Lidová kultura, Památky, Vzdělávání
Co se děje
12.09.2024

PRAHA: Kdysi tam mívali textilní velkoobchod rodiče spisovatele Franze Kafky, nyní tam sídlí nová galerie současného umění a obchod s designem C12. Výstavní galerie ve zrestaurovaném prostoru barokního Paláce Hrzánů z Harasova vznikla pod křídly majitele Central Gallery na Staroměstském náměstí, kde vystavují jména jako Salvador Dalí, Alfons Mucha a Andy Warhol. První výstava v Galerii C12 představuje tvorbu současné umělkyně Adély Kostkanové.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
06.09.2024

PODĚBRADY-ČR: FEMAD neboli Festival mladého amatérského divadla v Poděbradech dává druhou šanci souborům, které se neprobojovaly do hlavních programů vrcholných domácích  přehlídek, ale přesto mají své kvality a stojí za to je vidět. Letos je součástí tohoto zářijového svátku ochotnického divadla řada představení, několik seminářů, ale třeba i Bienále ochotnického plakátu spolu s výstavou. Ředitel festivalu Ladislav Langr připomíná v podcastu Místní kultury více než padesátiletou historii FEMADu, tradici  "salonu odmítnutých" i jeho specifika: "Například tady nemáme porotu. Každý soubor vyšle svého delegáta, který musí být na všech představeních. Na závěr potom delegáti před diváky hlasují, co bylo nejlepší. Takže tady už nemůžeme říkat 'Ta porota nám to nandala', tady si to nandají sami ochotníci." Součástí festivalu je i seminář s lektorem, kde se tříbí a formulují názory na představení. "Snažíme se, aby odtud nikdo neodcházel s pocitem, že byl uražen, že byl zmařen jeho záměr, že byl nepochopen," doplňuje Ladislav Langr. V podcastu zmíníme i jeho velkou práci o regionálních osobnostech a četné kulturní a sportovní akce, které neúnavně organizuje. A v čem se komunální politika, ve které už mnoho let působí, podobá divadlu? Poslechněte si náš nový podcast.

Celá ČR, Středočeský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Ostatní
Články a komentáře
04.09.2024