sobota
26. října 2024
svátek slaví Erik
Divadlo Tramtárie Olomouc: O pračlovíčkovi, foto Milan Strotzer



To nejlepší z divadla pro děti a mládež

Autor článku: 
mis

<p>PRAHA: ASSITEJ, mezinárodní organizace divadla pro děti a mládež vyhlašuje každoročně 20. březen jako Světový den divadla pro děti a mládež.</p> <p>České středisko ASSITEJ při této příležitosti organizuje ve spolupráci s dalšími partnery divadelní přehlídku.</p> <p>Snaží se na ní představit zajímavé inscenace z produkce českých profesionálních i amatérských divadel určené dětskému publiku a mládeži, ale i inscenace hrané dětmi. Přehlídka je koncipována tak, aby oslovila všechny věkové kategorie mladých diváků, od nejmenších dětí předškolního věku až po dospívající mládež, a aby zároveň představila širokou škálu divadelních druhů a žánrů. </p> <p> Na programu letošní přehlídky je šestnáct představení, která uvedou soubory z Prahy, Plzně, Karlových Varů, Přerova, Olomouce, Slaného. Hostem budou i soubory ze Slovenska, Polska a Švédska. Návštěvníci přehlídky budou mít mj. příležitost zhlédnout první pražské uvedení výjimečného mezinárodního projektu českých, polských a slovenských divadelníků JÁNOŠÍK, JANOSIK, JÁNOŠÍK, k němuž byl inspirací život Juraje Jánošíka a mýtus, který ho obestírá. Projekt vznikl na základě tří samostatných představení Teatru Lalka Warszawa, Starého divadla Karola Spišáka v Nitře a Divadla Drak z Hradce Králové na společném soustředění všech tří souborů.<br />
V Praze se v rámci přehlídky představí 23. března od 19.30 hod. v Kulturním domě Mlejn, Kovářova 4, Praha 5.</p> <p> Součástí přehlídky ke Světovému dni divadla pro děti a mládež se stalo i udílení Ceny ASSITEJ osobnosti, která tvořivým a inspirativním způsobem přispěla k rozvoji kvalitního divadla pro děti a mládež. Tento rok ji převezme paní Eva Machková, významná osobnost moderní české dramatické výchovy a dětského divadla, ale také divadla dospělých pro děti a mládež.</p> <p> Hlavními pořadateli přehlídky jsou Institut umění – Divadelní ústav/České středisko ASSITEJ a KD Mlejn, spolupořadateli jsou Sdružení Divadlo pro děti a mládež, Sdružení pro tvořivou dramatiku, Divadlo v Celetné, partnerem přehlídky je Divadlo DISK.</p> <p> Letošní ročník se uskuteční ve dnech 20. – 23. března 2011 v prostorách Divadla v Celetné, KD Mlejn a Divadla DISK.</p> <p>Program přehlídky najdete zde

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V letošním a příštím roce probíhá v České republice celostátní mapování kulturních a kreativních odvětví (KKO). Prakticky jde o dvě víceleté výzvy podpořené z Národního plánu obnovy v rámci komponenty Rozvoj kulturního a kreativního sektoru, kterou spravuje Ministerstvo kultury ČR. Hlavním cílem je revitalizace sektoru po období pandemické krize. Výstupy z výzkumných projektů budou do budoucna sloužit jako zdroj informací o struktuře a potřebách sektoru. Využít je budou moci jak kraje při formulaci strategických materiálů, tak Ministerstvo kultury při optimalizaci svých dotačních programů i při hledání dalších možností podpory těchto odvětví z fondů EU.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení
Co se děje
25.10.2024

ČR: V listopadu 2024 vychází již 4. upravené vydání praktického a stručného metodického materiálu pro kronikáře, zastupitele a starosty obcí a měst  s názvem Jak vést obecní kroniku v elektronické podobě s následným vytištěním? 

Z obsahu publikace: Legislativa, Usnesení, Kronikář, Hardware – Software, Titulní list, Schvalovací doložka, Technická příprava kroniky, Přílohy, Tisk, Vazba, Archivace, Internetové zdroje informací, Umělá inteligence.

Celá ČR
Knihy, literatura, média
Co se děje
24.10.2024

ČR: Proč se občas potýkáme s problémy, jejichž původ neznáme? Můžeme po předcích zdědit i jiné věci než jen tělesné dispozice? Transgenerační přenos traumatu je stále častěji skloňovaný fenomén, který konečně proniká i do kvalitní beletrie. Společně s dalším fenoménem, a to tzv. ukrývaného dítěte, se stal hlavním motivem nového románu Křivda spisovatele Martina Juna.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
24.10.2024

OSTRAVA: Zasedání nejvyššího orgánu Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s. – Sněmu AMG – se uskutečnilo ve dnech 15.16. října 2024Konferenčním centru Národního zemědělského muzea Ostrava. Cílem tohoto významného setkání členů Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s., byla příprava koncepcí a strategií na léta 2025–2027 volba nového vedení  Exekutivy AMG a Revizní komise AMG.

Celá ČR, Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení
Co se děje
21.10.2024