pátek
12. července 2024
svátek slaví Bořek
Chebské divadlo



Historie chebského divadelnictví

Autor článku: 
luk
CHEB: K příležitosti 950. výročí první písemné zmínky o Chebu, které si město připomene v příštím roce, vzniká reprezentativní kniha mapující historii chebského divadla. Kniha přiblíží čtenářům vývoj zdejšího divadelnictví od středověku, přes baroko a 19. století, které bylo na divadelní události nadmíru bohaté, až po současnost. Už v 15. století se v Chebu hrály slavné pašijové hry. První stálá scéna zde vznikla před 250 lety. Kniha bude o to zajímavější, že autor do ní vloží také osudy zdejších slavných herců nebo dramatiků, jejichž kusy se v Chebu hrály. "//V chebském divadelnictví, a tedy ani v publikaci, nemůžou chybět ochotnické aktivity, protože zvláště po válce měly v regionu nezastupitelný význam,"// říká její autor, bývalý ředitel Západočeského divadla František Hromada a dodává "//knihu připravuji od loňského dubna, ale materiály týkající se chebského divadelnictví shromažďuji již od 80. let, takže těch pramenů, ze kterých čerpám, je opravdu spousta. Vše se snažím konfrontovat i s lidmi, abych věděl, co je bude zajímat."// Na vzniku knihy se vedle F. Hromady spolupodílejí historik a v tomto případě překladatel Jaromír Boháč, dramaturgyně Marta Ljubková, která mapuje poslední desetiletí, a autorka anglického resumé Rostislava Gordon-Smith. Publikace vyjde v květnu příštího roku a k dnešnímu dni je hotovo zhruba 85 procent základního textu. Zatím není jisté, zda kniha bude rozšířena i o německý překlad. To záleží na tom, zda-li se podaří získat příspěvek z Česko-německého fondu budoucnosti, odkud by měla přijít zpráva již v těchto dnech. Město vyčlenilo na zpracování publikace půl milionu korun, z fondu by mohlo dostat 250 až 300 tisíc korun. Počítá se s tím, že kniha s pracovním názvem Historie chebského divadla vyjde v nákladu 2 tisíc kusů. A ještě nakonec několik slov F. Hromady: //"Chci především, aby ta kniha byla důstojná. Její vydání už podpořilo několik sponzorů, kterým trochu s nadsázkou říkám fanklub. Pokud by měl zájem někdo další, tak mě může kontaktovat prostřednictvím e-mailu f.hromada@email.cz."//

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Distribuční společnost Aerofilms představuje horkou novinku z Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Do kin uvede vztahové drama Až na věky, které nadchlo diváky (nejen) ve Velkém sále Hotelu Thermal.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

ČR: Petra Davies Veselá, přední česká baristka a několikanásobná mistryně České republiky v přípravě kávy, právě přichází s třetím, kompletně aktualizovaným vydáním Knihy o kávě, které je určeno především pro domácí nadšence.

Celá ČR
Knihy, literatura, média
Co se děje
11.07.2024

ČR: Nadace Krása pomoci prostřednictvím projektu "Už není toho dechu" a kampaně na platformě Donio poukazuje na přání většiny Čechů dožít svůj život doma a nabízí řešení, jak předejít zbytečnému umisťování seniorů do institucionální péče. Protagonista projektu pan Jiřička *1937 se stal symbolem generace seniorů, kteří si přejí zůstat nezávislí co nejdéle to půjde.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Senioři
Co se děje
04.07.2024

OSTRAVA: Mezinárodní kameramanský filmový festival Ostrava Kamera Oko (OKO) spustil předprodej akreditací za zvýhodněnou cenu. Šestnáctý ročník festivalu proběhne od 13. do 17. listopadu 2024 v Ostravě. Loni ho navštívily téměř dva tisíce diváků a divaček. Předprodej tzv. early bird akreditací na 16. Ostrava Kamera Oko za zvýhodněnou cenu potrvá do 30. srpna nebo do vyprodání.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024