neděle
20. října 2024
svátek slaví Vendelín



Dvě lví hlavy nabízejí pomoc a karlovarská knihovna ji využívá

Zakladatelem lionismu byl Melvin Jones, a to v Chicagu v roce 1917, kde dnes má toto hnutí řídící se heslem WE SERVE také své hlavní sídlo. Symbolem se staly dvě lví hlavy kolem modrého terče s velkým písmenem L. Hlavní náplní hnutí je rozvíjení přátelství mezi lidmi různých ras a národů, podpora základních hodnot poctivosti a slušnosti mezi lidmi. K tomu lioni organizuji výměnné pobyty pro mládež po celém světě jak v rodinách, tak i v mezinárodních kempech.

Lionské hnutí je silně zaměřeno i humanitárně. Mimo aktivit jednotlivých klubů jsou soustřeďovány prostředky do společného fondu, ze kterého je každoročně rozdělováno 30 milionů USD jako humanitární pomoc ke zmírnění následků přírodních katastrof po celém světě, ale také na granty v oblasti nestátních humanitárních a zdravotnických organizací.

Hlavni síly jsou soustředěny na potřeby zrakově postižených a i jinak handicapovaných lidí. Ve 180 zemích světa je ve 44 500 klubech více než 1,4 milionu členů.

Pomoc karlovarské knihovně v číslech

U nás byl první lionský klub založen v roce 1990 a postupně tu vznikají další. Jedním z nich je Lions Club Diana Karlovy Vary, což je ženská sekce původně výhradně mužského Lions Clubu. Obě sekce (mužská i ženská) již dva roky finančně podporují aktivity Krajské knihovny Karlovy Vary (KKKV) pro handicapované, zejména nevidomé a neslyšící spoluobčany. V roce 2008 Lions Club své služby pro nevidomé dále rozšířil, když se za částku 30 000 Kč nakoupily zvukové knihy na oddělení pro handicapované a CD přehrávače, které si nevidomí mohou půjčit i domů. V témže roce i Lions Club Diana pomohl rozšířit nabídku služeb pro nevidomé, a to za 10 000 Kč, a v roce následujícím byly nakoupeny další aktuální zvukové knihy. Kromě toho byl dofinancován projekt Aktivity pro handicapované – tlumočení do českého znakového jazyka (ČZJ).

I neslyšící mohou chodit na přednášky

Zajímavé podzimní přednášky na nejrůznější témata mohly být díky podpoře Odboru regionální a národnostní kultury MK ČR a Lions Clubu Diana Karlovy Vary simultánně tlumočeny do ČZJ tak, aby se jich mohli zúčastnit i neslyšící.

Další podrobnosti k tomu sdělila Michaela Němcová z oddělení Public relations karlovarské knihovny: „Novinkou v nabídce služeb pro neslyšící je přepis mluvené řeči, což znamená, že projev přednášejícího je pomocí simultánního přepisu na počítači ihned promítán na projekční plátno a účastníci přednášky si mohou s minimálním prodlením číst to, co lektor říká. Tato varianta tlumočení je vhodná zejména pro ohluchlé, to znamená tu část neslyšících, kteří o sluch přišli během života a není pro ně problém číst souvislý text. Tlumočené akce pro neslyšící se u nás staly již tradicí a jsou financovány z různých zdrojů. V budoucnosti chceme zavést například počítačové kurzy podporované kontem Bariéry, kurzy českého znakového jazyka a samozřejmě se budeme snažit, aby většina přednášek pro veřejnost byla rovněž tlumočena do ČZJ. Výborně se nám spolupracuje s karlovarským klubem Planeta neslyšících pod vedením pana Miroslava Plachého. Jsme opravdu pyšní, že se nám daří začleňovat skupiny s velmi specifickými potřebami do naší knihovny a že postupně odbouráváme jejich nedůvěru, strach a předsudky vůči většinové společnosti. Oni se k nám pak i se svými kamarády rádi vracejí i jako prostí čtenáři. V současné době máme sedmdesát aktivních čtenářů se statusem ZTP (handicapovaní mimo neslyšících a nevidomých), dvanáct aktivních neslyšících čtenářů a 52 aktivních nevidomých čtenářů. Slovem aktivní je míněno, že učinili nejméně jednu výpůjčku z knihovního fondu v tomto roce.“

Nejbližší akcí KKKV je přednáška k Mezinárodnímu roku astronomie nazvaná Za černým sluncem do říše středu a dál na střechu světa. Přednášejí Mgr. Petr Skalák a Petr Horálek. Akce se koná 4. 12. 2009 od 16.30 hodin a stup je – ostatně jako na všechny tyto akce – zdarma.

Veškeré informace o KKKV na http://www.knihovna.kvary.cz/cs/pro-media/,

další podrobnosti na tel: 353 502 804 a 736 514 048 (Michaela Němcová, KVV, odd. Public relations).

Eva Horníčková

Mohlo by vás také zajímat...