pondělí
14. října 2024
svátek slaví Agáta



Putování po historických městech Čech, Moravy a Slezska

Sdružení historických sídel předložilo projekt v 6. výzvě Integrovanho operačního programu EU (IOP) v prioritních osách 4a a 4b - Národní podpora cestovního ruchu. Projekt se jmenuje Putování po historických městech Čech, Moravy a Slezska, a v současné době probíhají rozsáhlé přípravy pro jeho realizaci.

Na logo soutěže byla vyhlášena soutěž. Přihlášku a podmínky soutěže najdete na webu SHSČMS, kde jsou průběžně zveřejňovány nové informace k projektu.

 

Stručný popis projektu:

Při realizaci projektu se vytvoří nabídka regionálních aktivit ( 14 měst, která získala titul „Historické město roku“ ) a z nich vznikne jeden národní produkt kulturního cestovního ruchu. Nabídka bude volena alternativně s možností pobytu v regionu po dobu 2, 3 nebo 7 dnů, a to jak pro návštěvníky, kteří chtějí cestovat autem, tak pro milovníky pěší a cykloturistiky s možností vlastní dopravy nebo s využitím veřejné dopravy. Páteří nabídky bude kulturní cestovní ruch se zaměřením na historická města, hrady, zámky, muzea, galerie a s možností nabídky dalších sportovních a kulturních aktivit při pobytu. Balíček služeb obsáhne i možnost ubytování a stravování. Nabídka se zaměří i na různé festivaly a městské slavnosti. Koordinací této aktivity je třeba dosáhnout toho, aby se nabídky jednotlivých produktů vzájemně nepřekrývaly, ale naopak doplňovaly. Cílem je vytvoření národního produktu tak, aby byl naplněn globální cíl projektu "Putování po historických městech Čech, Moravy a Slezska".

Mohlo by vás také zajímat...

HODICE: Knihovnou roku 2024 je Místní knihovna v Hodicích. Městská knihovna Chodov si odnesla cenu za realizaci odvážného a inovativního konceptu samoobslužné komunitní knihovny a Městskou knihovnou roku 2024 se stala Městská knihovna T. G. Masaryka Šumperk. Ocenění MARK pro mladé knihovníky převzal Bc. Michal Jokeš z Městské knihovny v Praze. Ceny byly slavnostně předány 10. října 2024 v Zrcadlové kapli v Klementinu, sídle Národní knihovny ČR.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Zamek Cieszyn vás zve k účasti na 23. ročníku přehlídky nejlepších diplomových prací v oboru užité grafiky a designu z Polska, České republiky, Slovenska a Maďarska a také studentů z těchto zemí studujících na zahraničních univerzitách. Práce v podobě ilustrací (grafiky, fotografii, náhledů) a krátkého popisu je možné nahrávat do 3. listopadu 2024.

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
14.10.2024

ŠTOLMÍŘ U ČESKÉHO BRODU: Začátkem října se v s kostele sv. Havla ve Štolmíři u Českého Brodu konal výjimečný koncert duchovní hudby. Renomovaný soubor pro historicky poučenou interpretaci Musica Florea zde pod vedením dirigenta Marka Štryncla provedl Kyrie a Gloria in G Jana Křtitele Vaňhala (1739–1813) a v české premiéře pak Requiem d moll Jana Zacha (1713-1773).

Středočeský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Hudba
Co se děje
11.10.2024

ČR-PRAHA: Sokolové si již pošesté připomínali Památný den sokolstva – 8. října – jako významný den České republiky. Po celé republice se konaly pietní akty k uctění památky sokolů, kteří obětovali své životy v boji za svobodu, demokracii a samostatnost.

Památný den sokolstva uctívá nejen pět tisícovek sokolů a sokolek, kteří položili své životy v protinacistickém odboji, a mezi nimiž bylo i na 150 spolupracovníků výsadku Anthropoid, ale i všechny ty, kteří padli v 1. světové válce v řadách československých legií a v řadách 3. protikomunistického odboje.

"Zakladatelé dali Sokolu do vínku ryze demokratické zásady, na nichž sokolská organizace stojí. Jakákoliv totalitní moc tak byla, a vždy bude, pro naši členskou základnu zcela nepřijatelná. I to je skutečnost, kterou si dnešního dne připomínáme," zdůraznil Martin Chlumský, starosta České obce sokolské

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Senioři, Ostatní
Co se děje
10.10.2024