neděle
20. října 2024
svátek slaví Vendelín



Želivský klášter láká (i unavené manažery)

ŽELIV: V srdci Vysočiny, na soutoku řeky Želivky s Trnávkou v tzv. „Údolí štěstí“, stojí starobylý želivský klášter premonstrátů, který založili v roce 1139 pražský biskup Otta, český kníže Soběslav a jeho manželka Adléta. Komunita premonstrátů sem přišla v roce 1149.

Už v předhusitské době byl klášter, původně postavený ve slohu románském a později přestavěný ve slohu gotickém, významným duchovním i hospodářským centrem zdejšího kraje. Klášter i jeho obyvatelé zažívali v průběhu dějin jak období rozmachu, tak devastace. Například v roce 1950 zde komunistický režim zřídil internační tábor pro "neposlušné" kněze a řeholníky a později také psychiatrickou léčebnu. Řeholní komunita se mohla do části kláštera vrátit až v květnu roku 1991.

Dnes se zde kromě pravidelných církevních obřadů a poutí konají prohlídky celého areálu a k dispozici je též ubytovací zařízení s možností posedět při dobré kávě nebo zmrzlině a ochutnat místní klášterní pivo. Součástí ubytovacího komplexu je sál České nebe (s kapacitou cca 100 míst) a Kazetový sál (s kapacitou cca 80 míst) vhodný pro školení, konference, koncerty, exercicie.

V současné době však toto klidné a duchovní místo vyhledává stále více manažerů a vedoucích zaměstnanců řešících rostoucí stres z práce a nejistotu v době ekonomické krize. „V posledních několika měsících zaznamenáváme zvýšený zájem o náš klášter mezi mladými manažery, kteří si k nám přicházejí odpočinout od práce a potřebují si s někým nezaujatým popovídat o svých starostech,“ potvrzuje správce kláštera František Marek, kterého neobvyklý zájem v těchto letních měsících překvapil. „Strach o zaměstnání a odpovědnost manažerů za firmu stojí za nezvykle rychlým nárůstem stresu, se kterým je potřeba se vyrovnat, a meditace na klidném místě je jedním z možných a účinných řešení,“ dodává.

Klášterní areál se těší na setkání s turisty i věřícími, kteří se mohou 8. října zúčastnit pontifikální mše svaté za účelem oslavy 860 let od příchodu premonstrátů.

Více informací na tel.: +420 725 775 884 a na http://www.commservis.com

a na www.zeliv.eu.

Mohlo by vás také zajímat...