čtvrtek
18. července 2024
svátek slaví Drahomíra



Dokumenty o zvířatech a přírodě

VIMPERK: Pro radost malých i velkých, pro potěšení milovníků přírody i filmového plátna, a především pro ty, kteří se zajímají o to, jaké nové dokumenty o zvířatech a přírodě byly od loňska natočeny, budou již tradičně v rámci festivalu NaturVision do vimperského MěKC přivezeny ty nejlepší filmy z mezinárodní soutěže v Německu.

Koncem července se v bavorském Neuschönau konal její 8. ročník, na kterém bylo k vidění 29 filmů z celého světa. Byly vybrány ze 150 přihlášených a ucházely se o festivalové ceny v celkem 9 kategoriích. O jejich udělení rozhodovala odborná porota a tím nejúspěšnějším se stal snímek Mythos Wald režiséra, kameramana, producenta a držitele řady festivalových ocenění z minulých let Jana Hafta. Ten dostal letos hned dvě ocenění – Nejlepší mezinárodní film a Nejlepší kamera. Nejlepším německým filmem je šestidílná řada dokumentů s názvem Divoké Rusko, bavorskou filmovou cenou se může pyšnit film Yak! režiséra Jana Kerckhoffa, cenu za nejlepší příběh si odnesl Holger Vogt za film Vlci na postupu. Sympatie publika si získal marocký snímek Kouzlo koní režisérky Lisy Ederové.

Svou cenu udělila také česko-německá mládežnická porota, kterou letos tvořili: Jan Svatoš (FAMU Praha), Šimon Blaschko (Gymnázium Vimperk), Anna Blöchinger, Carina Kronschnabl (obě Gymnázium Grafenau) a Anja Traxinger (FOS Waldkirchen). Její jednomyslný výrok potěšil především přítomné vimperské zástupce, neboť cenu dostal český film Živý obraz lepšího světa režiséra Mariána Poláka. Porota dokument ocenila především „jako příkladný v zobrazení člověka, který v přetechnizovaném světě dokáže žít v souladu s přírodou a umí dosáhnout štěstí i bez hromadění hmotných statků“.

Festival nezapomněl ani na pořady pro děti. Tím nejúspěšnějším se stal jeden z nejnovějších dílů televizního cyklu „Willy to chce vědět“ s názvem Jak chytrá jsou zvířata? a udělena byla také vědecká cena, kterou obdržel film Čas lovu.

Tyto oceněné a další zajímavé filmy ze soutěže budou k vidění po čtyři dny ve vimperském Městském kulturním středisku od 22 do 25. září.

Součástí letošního vimperského festivalu bude opět i SETKÁNÍ S FILMOVÝMI TVŮRCI. Čeští dokumentaristé přijedou po roce opět do Vimperka v rámci festivalu diskutovat o své práci a předvedou nejnovější ukázky z ní, na programu bude i přednáška Jana Svatoše o Botswaně.

Setkání s tvůrci je již tradičně volně přístupné veřejnosti.

Více informací naleznete v odkazu zde.

Mohlo by vás také zajímat...