neděle
21. července 2024
svátek slaví Vítězslav



Fotografická dílna v Rynholci

RYNHOLEC: Na konci prázdninových měsíců se v Rynholci u Rakovníka uskuteční další ročník tvůrčích dílen černobílého fotografování na stříbře v režii Igora Malijevského, českého básníka, fotografa a spisovatele, jehož fotografická díla jsou součástí sbírek řady prestižních evropských galerií.

Stejně jako jeho díla, bude se i dílna jistě opět odehrávat se značným poetickým přesahem. Fotografování andělů tvoří současně námět i její název. Toto téma bylo vybráno hned z několika důvodů. Především jde o jejich záhadnost, tisíciletou podvědomou přítomnost těchto bytostí v naší kultuře, avšak navzdory této dlouhé tradici můžeme říci, že o nich vlastně víme jen velmi málo. Další motivací k výběru byl jejich jednoznačný přesah mimo naši běžnou realitu, čímž snaha o jejich zachycení na film může snáze vyústit do výsledné fotografie umělecké, která se odlišuje od té popisné. V nesposlední řadě, anděla si ve svém jméně nese i majitel, který na svém statku na pomezí křivoklátských lesů a kladenské uhelné pánve účastníky dílny hostí.

Svým koncipováním je dílna určena úplným začátečníkům, ale i pokročilým zájemcům o černobílou fotografii. Na programu jsou mimo jiné dějiny andělů a jejich přítomnost v různých kulturách, dále filosofie, estetika a technika klasické černobílé fotografie, základy dobré expozice, tónování a kolorování, Camera Obscura anebo retuš. S těmito tématy se každý může seznámit zcela dle vlastního výběru a potřeb.

Čekají Vás však také výlety po okolí, fotografování v bývalých uhelných dolech Mayrau a další tajemná místa, večerní ohně, setkávání s osobnostmi současné literatury a umělecké fotografie a tvůrčí svoboda.

 

Více informací naleznete na stránkách Igora Malijevského v odkazu zde.

 

Mohlo by vás také zajímat...