neděle
20. října 2024
svátek slaví Vendelín



Setkání výtvarníků pracujích s kovem

NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU: Národní památkový ústav v Náměšti a Umělecké kovářství Pavel Tasovský pořádají s podporou ministerstva kultury 4. Letní setkání výtvarníků a výstavu plastik v areálu zámku v Náměšti nad Oslavou, které proběhne v období mezi 26. červnem a 21. srpnem 2009.

Projekt byl poprvé realizován v roce 2003 s cílem umožnit setkání předních výtvarníků pracujících s kovem, představit jejich práce veřejnosti na volně přístupné výstavě v zámeckém areálu po celou dobu hlavní turistické sezóny a v neposlední řadě navázat na bohatou a dlouholetou tradici figurálního výtvarného umění v Náměšti nad Oslavou. Zúčastnili se ho tehdy téměř dvě desítky autorů a v zámeckých nádvořích a parku vystavili na padesát děl. V druhém ročníku se jednalo již o třicet účastníků a sedm desítek vystavených prací.

I v současném roce hostí areál renesančního zámku bienální setkání výtvarníků a zámecké zahrady a nádvoří se promění v galerii představující díla významných autorů kovaných a litých plastik z celé Evropy. Letošní ročník navíc díky spolupráci s rakouským partnerem Verein Schmiedezentrum Ybbsitz rozšíří díla žánru volné plastiky, takže bude dán prostor i uměleckým řezbářům a výtvarníkům používajícím kombinované materiály a techniky.

Program Setkání 2009 zahájí 26. června instalace plastik v areálu zámku a společný večer v Galerii 12. V průběhu následujícího sobotního dne proběhne na obou těchto místech doprovodný program v podobě ukázek kovářských technik, v 17 h následuje vernisáž výstavy Kataríny Vavrové a Igora Kitzberga v Galerii 12 a v 18 h na ni naváže koncert kapely Zatrestband a Petra Píši v zámeckém parku.

Den uzavře společný večer s hudbou na prvním nádvoří zámku a v restauraci Na valech. Slavnostní zahájení výstavy plastik spolu s vystoupením souboru Flauta ululatae proběhne v neděli 28. června v 11 h na druhém zámeckém nádvoří. Výstava potrvá do 21. srpna 2009.

 

Pro více informací se nůžete obrátit na kastelána zámku Marka Buše, marekbus@zamek-namest.cz, tel: 606 764 466 nebo na webové stránky zde.

Autorem fotografie zimní zahrady zámku Náměšti nad Olavou je Jiří Polehla.

 

 

Mohlo by vás také zajímat...