středa
17. července 2024
svátek slaví Martina



Šance pro výjimečné mladé umělce

OSTRAVA: Již delší dobu poskytuje Janáčkova filharmonie výjimečným mladým instrumentalistům, pěvcům a dirigentům možnost představit své umění s velkým symfonickým tělesem na koncertech řady nazvané příhodně Jeuneses musicales aneb Hudební mládež.

Další z koncertů tohoto cyklu se uskuteční 21. května 2009 od 18 hodin ve společenském sále Domu kultury města Ostravy.

 

Posluchačům se tentokrát představí hobojistka Denisa Gřonková, studentka Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě ze třídy J. Židka, která se v loňském roce stala vítězskoDenisa Gřonkováu mezinárodní soutěže Concertino Praga v oboru hoboj.

V jejím podání zazní kladba J. Stamice Koncert pro hoboj a orchestr C dur.

Další dva aktéři koncertu studují v Fakultu umění Ostravské univerzity.

Houslista Petr Grabovský, který s Janáčkovou filharmonií poprvé vystoupil ve 13 letech, se může rovněž pochlubit pěknou sbírkou ocenění z nejrůznějších soutěží. V jeho podání posluchači vyslechnou Wieniawského Koncert pro housle a orchestr č. 1.

Václav Mlčoch, který v současné době své umění zdokonaluje pod vedením vynikající klavíristky N. Veljković, si pro svou prezentaci zvolil Klavírní koncert č. 4 Bohuslava Martinů.

Závěr koncertu bude patřit Dvořákově Suitě A dur. Janáčkovu filharmonii bude řídit šéfdirigent Theodore Kuchar.

Je dobře, že se podařilo ve spolupráci s Českým rozhlasem Ostrava pořizovat profesionální nahrávky jednotlivých koncertů, z nichž je pak výběr vysílán na stanici Vltava, což publicitě cyklu i samotných aktérů včetně Janáčkovy filharmonie ale i hudbě jako takové nesporně pomáhá.

Pro mladé hudebníky zase přináší možnost koncertování nová poznání a prvá vzájemná setkání, kontakt s jinou interpretační technikou, způsobem přednesu a podání a potřebnou konfrontaci se zkušenostmi starších muzikantů. Veřejné vystupování jim také umožňuje získávat návyky a posilovat sebevědomí pro další práci s velkými symfonickými tělesy a vystupování před publikem. Uplatnění mladých hudebníků je současně i oceněním práce pedagogů, kteří se věnují rozvoji jejich talentu a umění.

Mohlo by vás také zajímat...