středa
7. srpna 2024
svátek slaví Lada



Rakouští spisovatelé na Světu knihy

PRAHA: Na mezinárodním knižním veletrhu Svět knihy Praha, který se koná od 14. do 17. května 2009 na výstavišti v Praze-Holešovicích, se představí také rakouští spisovatelé. "Rakouské kulturní fórum v Praze využije tento knižní veletrh k tomu, aby podpořilo roli německého jazyka právě ve své sousední zemi, v níž vzniklo tolik významných děl německy psané literatury. Spolu s Goethe-Institutem a švýcarským velvyslanectvím připravilo prezentace knih, při kterých představí svou tvorbu také Martin Prinz a Radek Knapp. Vpředvečer zahájení veletrhu proběhne v rámci Noci literatury čtení z detektivního románu Martina Prinze Lupič / Der Räuber. Akce bude mít efektní a překvapivý doprovod, odehraje se v sídle známé pražské policejní stanice," říká Dr. Florian Haug, ředitel Rakouského kulturního fóra v Praze.

Čtení z románu Martina Prinze Lupič / Der Räuber v rámci akce Noc literatury 09 – Evropou mezi řádky se koná ve středu 13. května 2009 mezi 18. a 23. hodinou ve služebně Městské policie v pražské Opletalově ulici 19.

Z knihy bude číst spisovatel a performer Jaroslav Rudiš. Detektivní román rakouského spisovatele vyšel v roce 2008 v nakladatelství Havran, přeložila jej Zuzana Augustová.

Když v roce 2002 Martin Prinz (*1973) vydal tento svůj první román, okamžitě se etabloval jako autor. Příběh o bankovním lupiči, jenž je současně trénovaným maratoncem, byl napsán na základě skutečné události z konce 80. let a přitáhl čtenářskou pozornost. Martin Prinz při příležitosti konání veletrhu Svět knihy absolvuje řadu autorských čtení ze svého nového románu Ein Paar (Skvělý pár), v němž nahlíží pod povrch zdánlivě ideálního manželství dnešních úspěšných třicátníků.

Termíny jeho čtení jsou:

11. 5., 17 h. Brno, Rakouská knihovna, Solniční 12

12. 5., 19 h. Olomouc, UP, učebna č. 1, Křížkovského 10

15. 5., 16 h. Praha 7, Výstaviště – Průmyslový palác, Literární kavárna v pravém křídle (balkon vlevo) – součást programu Das Buch.

 

Druhým spisovatelem, který se vydává na turné po českých městech s autorským čtením, je Radek Knapp (*1964). Rakouský autor polského původu na sebe upozornil již knihou Herrn Kukas Empfehlungen (1999, česky 2008 Co mi pan Kuka nakukal). Nyní představí svou novou knihu Gebrauchsanweisung für Polen (Polsko: návod k použití). Jedná se o literárně pojatého průvodce Polskem pro cizince, ve kterém autor ironickým způsobem shazuje i potvrzuje klišé kolující o Polsku a polském způsobu života. Autor v knize osvědčil svůj smysl pro humor, ironii i sebeironii, stejně jako umění svižného vyprávění.

Radek Knapp představí svou knihu v těchto termínech:

13. 5., 14 h. Plzeň, Rakouská knihovna, nám. Republiky 12

14. 5., 17 h. České Budějovice, Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity – místnost č. J 227, Jeronýmova 10

16. 5., 13 h. Praha 7, Výstaviště – Průmyslový palác, Literární kavárna v pravém křídle (balkon vlevo), součást programu Das Buch

Mohlo by vás také zajímat...