sobota
17. srpna 2024
svátek slaví Petra



Ostravští tanečníci dobyli Evropu

OSTRAVA: Zdejší taneční klub Akcent s téměř osmnáctiletou historií o sobě dává stále více vědět nejen v České republice, ale věhlasným se stává i za jejími hranicemi. V loňském roce totiž posbíral v disciplínách show dance i disko dance největší počet zlatých medailí, je šestinásobným mistrem světa, čtyřnásobným mistrem Evropy a dvanáctinásobným mistrem České republiky.

Přestože je letošní taneční sezona teprve na začátku, ostravským tanečníkům se již nyní podařilo navázat na loňské úspěchy, a to první květnový týden na mistrovství Evropy v show dance v srbském Bělehradě. V šesti soutěžních disciplínách zde získali hned čtyři zlaté a jednu stříbrnou medaili. Podle slov Lenky Buroňové, choreografky a trenérky tanečního klubu ve stylu show dance, je to poprvé, co se Akcentu podařilo zvítězit na mezinárodní soutěži v tolika soutěžních disciplínách najednou.

Děti v soutěži malých skupin porazily s vystoupením Na smetišti 24 konkurentůObě trenérky a choreografky (L. Buloňová a H. Kovalančíková) se shodují na tom, že úspěchy dětí i juniorů byly v obrovské konkurenci tanečníků z celkem 16 evropských zemí nádherným překvapením, ale současně také oceňují tzv. „hlavňáky“ za druhé a osmé místo, protože v těchto kategoriích se již ve světě tance bojuje s profesionály, které je skutečně těžké porazit.

Taneční klub AKCENT OSTRAVA vznikl v roce 1991 pod vedením choreografky a trenérky Lenky Buroňové na Střední škole technické (původně SOU Vítkovice) v Ostravě – Hrabůvce jako soubor zájmové umělecké činnosti (ZUČ). Po zrušení souborů ZUČ si Akcent pronajal své původně využívané prostory a od roku 1997 se transformoval do právní formy občanského sdružení. Tehdy došlo k významné změně organizační struktury klubu, a to za přispění vedoucích trenérů sekce latinskoamerických tanců a především Hanky Kovalančíkové (vedoucí trenérky a choreografky stylu disco dance). Od roku 1999 využívá i prostory bývalého kina Vítek, které si na vlastní náklady opravil, stejně jako i sál v hlavní budově SŠT, kde působí od svého založení. V roce 2001 pak ještě vznikl TK Akcent Ostrava – oddíl tanečního sportu T. J. Sokol Vítkovice.

Mohlo by vás také zajímat...