úterý
15. října 2024
svátek slaví Tereza



Nakladatelství Albatros slaví 60 let

Dne 15. dubna 1949 bylo výnosem Ministerstva školství, věd a umění rozděleno tehdejší Státní nakladatelství na dva specializované tvůrčí týmy – Státní pedagogické nakladatelství a Státní nakladatelství dětské knihy. Do konce roku zde pracoval kolektiv 17 lidí a vyšlo 18 titulů.

Úplně první kniha, která v nakladatelství vyšla byl výbor z Erbenových Prostonárodních písní a říkadel s ilustracemi Aleny Ladové. Do roku 1969 existovalo nakladatelství pod původním názvem Státní nakladatelství dětské knihy (SNDK). To se s účinností od 1. ledna 1969 přejmenovalo na ALBATROS nakladatelství pro děti a mládež. V tomtéž roce přesídlilo do budovy Na Perštýně.

K dnešnimu dni vydalo 10 272 publikací v celkovém nákladu 360 milionů výtisků. K 60. výročí existence připravuje Albatros dvě velké akce:

 

29. dubna proběhne udělování výročních nakladatelských cen, kdy si Albatros připomene své výročí společně s okruhem svých autorů a stálých spolupracovníků.

24. listopadu pak bude v Galerii Klementinum zahájena výstava 60 let na křídlech Albatrosu, kterou připravuje společně s Národní knihovnou.

 

Půjde o dosud největší přehlídku úspěchů dětské literatury u nás za posledních 20 let, na které budou prezentována stěžejní díla české i zahraniční literatury pro děti a mládež.

V rámic bohatého programu roběhnou autorská čtení, besedy a výtvarné dílny určené především pro děti.

Výstava potrvá až do začátku února a organizátoři věří, že se výstava stane událostí zimní sezóny.

Mohlo by vás také zajímat...