pondělí
14. října 2024
svátek slaví Agáta



Svět poezie, dobra a krásy

Vydavatel Vladimír Kostiha

PETŘVALD: Do redakce Místní kultury došla již řada poetických publikací poezie, které vydává ALISA. Odtud povědomost  o nakladatelství, které se  na vydávání poezie specializuje s cílem podpořit začínající autory. Na základě vyhlášení UNESCO je 21. březen Světovým dnem poezie, a to už je druhý dobrý důvod položit několik otázek vydavateli a  básníkovi v jedné osobě,  Vladimíru Kostihovi, který nakladatelství Alisa vede a na kouzlo poezie upozorňuje celoročně. 

Zeptali jsem se: 

 

Jak dlouho existuje nakladatelství Alisa ?

Nakladatelství bylo založeno v roce 2003 a v roce 2004 přejmenováno na Alisu dle stejnojmenného nekomerčního projektu. V rámci tohoto projektu jsme vydali během necelých čtyř let bezmála padesát titulů, výhradně poezii a díla nových autorů.

 

Jak se žije nakladateli, který se zaměřuje na vydávání poezie? Každého samozřejmě napadne, jak je to možné zvládnout finančně.

Alisa není komerční nakladatelství a neorientuje se na dosažení zisku. Cílem projektu je pomoci novým autorům, kteří to myslí s psaním vážně. Ostatní rádobypsavce a různé vypočítavce, kterých je v této zemi také dost, zákonitosti Alisy odradí. Projekt Alisa je dofinancováván z různých zdrojů.

 

V jak velkých nákladech básně vycházejí a kolik prodaných knih je možno považovat za úspěch?

V Alise vycházejí pouze díla kmenových autorů (pozn. redakce: najdete je na webu nakladatelství). Sbírky básní jsou vydávány v prvních nákladech obvykle 800 výtisků, někdy i více. Úspěch neměříme počtem prodaných knih, cílem projektu je, jak už jsme se zmínil, něco jiného.

 

Můžete přiblížit podpůrné programy Alisy?

Tyto programy jsou určeny výhradně kmenovým autorům nakladatelství. Pobízejí a podporují ty, co pracují nejvíc, zatímco ty, co čekají, že jim vše spadne samo do klína, nechávají čekat dál. O podporách kmenových autorů z podpůrných programů rozhodují výsledky motivačních soutěží. I ty jsou určeny výhradně kmenovým autorům nakladatelství, na českém teritoriu jsou to zejména soutěže O cenu královny Alisy, O cenu Benjamina Kinga a O cenu Kantrix Kingové. Další soutěže se neomezují jen na české teritorium. Jak podpůrné programy, tak motivační soutěže, jsou skutečně vnitřní záležitostí Alisy. Autoři mimo Alisu mají dostatek příležitostí v jiných soutěžích, kterých je v této zemi pořádáno každoročně několik desítek.

 

Je poezie doménou mladé generace?

Láska k poezii se neměří věkem ani na straně tvůrčí, ani na straně čtenářů. Nejmladší autorkou, které v Alise vyšla sbírka básní, je Radka Devátá z Chřibské. Přihlásila se do Alisy v osmnácti a ve dvaceti jí vyšla sbírka milostných básní "Aftoditin deník"; od svého vstupu posbírala také řadu domácích i mezinárodních ocenění. Nejstarším žijícím a dosud píšícím autorem, který se podílel téměř na všech almanaších poezie Alisy, je pětadevadesátiletý Josef Procházka z Humpolce. Talentovaní autoři se nacházejí ve všech věkových kategoriích, záleží jen na nich, zda mají dostatek vůle a houževnatosti k rozvoji svého talentu a schopností zvládnout vše ostatní, co s úspěšnou literární tvorbou souvisí.

 

Jaké možnosti  využíváte k prezentaci vydávaných publikací 

Projekt Alisa nevychází z filozofie komerčních nakladatelství. Máme sice internetové knihkupectví, nicméně pro prezentaci knh z Alisy používáme především jiné metody. A že se dnes o Alise ví, to poznáváme z množství korespondence přicházející listovní i elektronickou poštou.

 

A ještě jednou na téma peníze - máte možnost získat nějaké alternativní finanční zdroje, např. granty, sponzorské příspěvky, dotace veřejné správy atd.?

Na tuto otázku nemohu odpovědět. Udělal jsem to jednou a dostal jsem několik set dopisů a mailů, jejichž cílem bylo zjistit, jak financujeme vydávání poezie a děl nových autorů. Když informace nezískali, někteří tazatelé byli hodně zlí. Ostatně dohody s hlavními domácími a zahraničními podporovateli projektu mi ani nedovolují uvést jejich jména. Cílem projektu Alisa je podporovat nové autory, nikoli různé podnikavce či již zavedené básníky a spisovatele.

 

Díky za odpovědi

Ludmila Kučerová

 

Webové stránky nakladatelství: http://www.alisabooks.cz/

 

 

Mohlo by vás také zajímat...