čtvrtek
11. července 2024
svátek slaví Olga



Jižní terasy vydávají svá tajemství

DĚČÍN: Na okamžik, kdy si obyvatelé Děčína budou moci užít příjemné chvíle v okouzlujícím prostředí jižních zahrad, si budeme muset ještě nějaký čas počkat. Ale již samotná příprava projektu jejich úprav přináší zajímavé informace o minulosti děčínského zámku.

Nedávný průzkum zjistil několik překvapivých skutečností jako například středověký původ ohradní zdi na východní straně teras. Až dosud panovalo přesvědčení, že toto malebné zákoutí naproti budově bývalé sýpky (dnes kolej ČVUT) je dílem romantických stavebních úprav z 19. století.

Podle názoru doc. P. Vlčka (autora známé Encyklopedie českých zámků) je ovšem tato zeď pozůstatkem gotické hradební zdi, která chránila středověké město Děčín z jižní strany. Pokud se tato teorie potvrdí, bude se jednat o skutečný unikát, neboť městské hradby byly v Děčíně strženy již v letech 1830 – 1838 a do dnešních dnů zmizely beze stopy.

Tato „zámecká“ část sloužila v 17. století pro chov koroptví. Až v 19. století byl samotný vršek bývalé hradby opatřen „cimbuřím“, čímž se přiblížil své někdejší středověké podobě. Po dokončení rekonstrukce se i tato část zámeckých zahrad zpřístupní obyvatelům a návštěvníkům města.

(Foto: Pohled na nejvýchodnější cíp jižních teras s hradební zdí.)

Mohlo by vás také zajímat...